Мост на којем је убијено 13 заробљених војника ЈНА назвали по јединици чији припадник их је убио

Срна
Мост на којем је убијено 13 заробљених војника ЈНА назвали по јединици чији припадник их је убио

КАРЛОВАЦ - Корански мост, на којем је убијено 13 заробљених војника ЈНА, преименован је у мост Специјалне јединице полиције „Гром“, чији је припадник Михаило Храстов починио овај злочин и за то је осуђен.

Одлуку о новом имену моста донијело је Градско вијеће Карловца на сједници јутрос у 3.45 часова.

То је био приједлог бивших специјалаца и комисије за именовања и преименовања јавних простора и објеката у граду Карловцу, преносе хрватски медији.

Храстов је недавно добио и мурал у Карловцу који су му направили навијачи Динама „Бед блу бојси“.

Јуче се навршило 30 година од страдања резервиста ЈНА на Коранском мосту у Карловцу који су брутално ликвидирани, након што су их заробили припадници МУП-а и Збора народне гарде Хрватске.

Храство је правоснажно осуђен за убиство 13 и рањавање двојице разоружаних резервиста ЈНА у протеклом рату. Злочин је починио 21. септембра 1991. године на Коранском мосту у Карловцу.

Ово је један од првих ратних злочина над припадницим ЈНА, у то вријеме једине легитимне и регуларне војске у СФРЈ у чијем саставу је тада формално-правно била и Хрватска.

Тог 21. септембра 1991. године припадници МУП и Збора народне гарде Хрватске су, испред моста на ријеци Корани, зауставили два војна камиона у којима су се превозили припадници активног и резервног састава ЈНА, који су, након преговора и обећања хрватске стране да ће бити пуштени, одложили оружје.

Одмах по предаји, једна група заробљеника, углавном активних припадника ЈНА, одвезена је у просторије полиције, а друга група од 17 војника српске националности, углавном резервиста из кордунашког села Крњак, спроведена је пјешице преко Коранског моста.

Чим су ступили на мост, појавила су се униформисана лица са фантомкама на главама и над њима почели „крвави пир“, када су 13 припадника ЈНА ликвидирана, неколико клањем у лежећем положају, а већина хицима из аутоматског оружја у стојећем положају.

Тројица су се, међу њима и један са тешким повредама, спасили скоком са моста, а четврти се у току ноћи, такође са тешким повредама, извукао испод мртвих сабораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана