Milanović i Plenković u Kninu o Hrvatima u BiH, „Oluji“ i Dejtonu

Tanjug
Milanović i Plenković u Kninu o Hrvatima u BiH, „Oluji“ i Dejtonu

KNIN - Zvanični dio hrvatskog obilježavanja 27. godišnjice oružane akcije „Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske protjerano oko 250.000 Srba, dok je oko 2.000 poginulo ili se vode kao nestali, završen je preletima aviona vojske i policije, te akrobacijama jedinice „Krila Oluje“, čemu su prethodila obraćanja predstavnika državnog vrha - predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Plenković je poručio da je akcija „Oluja“ bila legitimna, dok je Milanović rekao da je ona bila veoma rizična i neizvjesna, a za Srbe u Hrvatskoj tragedija.

Milanović i Plenković, koji su se na centralnom kninskom trgu samo usputno rukovali, bez ijedne razmijenjene reči, tokom cele ceremonije na stadionu Dinara, većinu svog obraćanja su posvetili situaciji u BiH i položaju Hrvata u ovoj državi, svako sa svog aspekta.

Milanović je rekao da nije bilo hrvatske vojske ne bi bilo ni Dejtonskog sporazuma, koji je sporazum o podeli vlasti i moći, ništa manje ni više od toga, u kojem je, kako je kazao, apotekarskom preciznošću, pravnički politički, definisamo kome šta pripada i ko na šta ima pravo.

-Za to nam ni hvala nije rečeno, nego nas i dan danas sumnjiče kao okupatore i kao tipove loših namjera - rekao je Milanović i istakao da nije danas dovoljno imati Dejtonski sporazum jer se on krši.

To se, istakao je, mora zaustaviti, ali ne ćutanjem.

Argumenti i instrumenti su na hrvatskoj strani, rekao je Milanović i istakao da se hrvatski glas u BiH mora čuti i osnovna prava Hrvata moraju poštovati.

Poručio je da Hrvatska nema od čega da se brani, svoj put je, kazao je, prošla teško i ništa nije dobila besplatno.

Istakao je da hrvatski narod u BiH ne samo da je obespravljen već se vređa, a Hrvatska se prikazuje kao kolijevka zločinačkog poduhvata i to rade oni koji su dobili najveća moguća odlikovanja od Hrvatske.

-Hrvatska se mora suprotstaviti, Hrvatska nije puki posmatrač, već aktivni član međunarodne zajednice, nismo ušli u EU da bi samo bili korisnici evropskih fondova... - rekao je hrvatski predsjednik i istakao da je to politika koja nema alternativu.

Plenković je s druge strane rekao da je Hrvatska iz rata izašla kao pobjednik, a da je operacija „Oluja“ omogućila ujedno i mir u BiH, te da je, kako je naveo, „u Bihaću spriječeno ono što se dogodilo u Srebrenici, a u Srebrenici se dogodio genocid“.

Hrvatska je, kazao je, garant Dejtonskog sporazuma i zalaže se za njegovo poštovanje.

-Istrajaćemo na zaštiti ustavnih prava Hrvata u BiH, jer nema evropske BiH sve dok svi njeni građani, posebno Hrvati koji su često preglasani i obespravljeni ne budu legitimno predstavljani u državnim tijelima te zemlje - kazao je Plenković.

Dodao je da je neophodan pravedan izborni zakon kao i bolje funkcionisanje FBiH, za šta se Hrvatska zalagala kao potpisnica Vašingtonskog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana