Plenković branio pilote optužene za bombardovanje izbjegličke kolone

Tanjug
Plenković branio pilote optužene za bombardovanje izbjegličke kolone

KNIN - Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je danas u Kninu da optužnica suda u Beogradu protiv hrvatskih pilota za zločin nad izbjeglicama na Petrovačkoj cesti nije prihvatljiva za zvanični Zagreb, tim prije što, kako je naveo, „dolaze iz države koja je pokrenula agresiju na Hrvatsku i koja ne priznaje svoju odgovornost u zločinačkom poduhvatu Miloševićevog režima“.

Ova poruka Plenkovića na obilježavanju 27. godišnjice od oružane akcije „Oluja“, tokom koje je iz Hrvatske protjerano 250.000 Srbija, dok je 2.000 poginulo ili se i danas vode kao nestali, propraćena je snažnim aplauzom prisutnih na kninskom stadionu "Dinara".

On je rekao da se ponavljaju pokušaji da se Hrvatska prikaže i optuži za protjerivanje srpskog stanovništva sa hrvatske teritorije, što tvrdi nije tačno, te da je poznato da su na to bili podstaknuti od rukovodstva iz Beograda.

-Vlada će čvrsto kao uvijek do sada štiti hrvatske branitelje, pilote i ratne optuženike i neće dozvoliti da se na bilo koji način dovedu u pitanje niti da se optužuju naši ratni heroji - rekao je Plenković.

Optužio je Srbiju za nesaradnju po pitanju, kako je rekao progona ratnih zločinaca, pitanju hrvatskih logoraša i nestalih.

Uverava da će Hrvatska raditi na saradnji i miru i da će, kako je kazao, štiti prava svih nacionalnih manjina, uključujući i srpsku čiji predstavici su u saboru i hrvatskoj vladi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana