Милановић и Пленковић у Книну о Хрватима у БиХ, „Олуји“ и Дејтону

Танјуг
Милановић и Пленковић у Книну о Хрватима у БиХ, „Олуји“ и Дејтону

КНИН - Званични дио хрватског обиљежавања 27. годишњице оружане акције „Олуја“, током које је из Хрватске протјерано око 250.000 Срба, док је око 2.000 погинуло или се воде као нестали, завршен је прелетима авиона војске и полиције, те акробацијама јединице „Крила Олује“, чему су претходила обраћања представника државног врха - предсједника Зорана Милановића и премијера Андреја Пленковића.

Пленковић је поручио да је акција „Олуја“ била легитимна, док је Милановић рекао да је она била веома ризична и неизвјесна, а за Србе у Хрватској трагедија.

Милановић и Пленковић, који су се на централном книнском тргу само успутно руковали, без иједне размијењене речи, током целе церемоније на стадиону Динара, већину свог обраћања су посветили ситуацији у БиХ и положају Хрвата у овој држави, свако са свог аспекта.

Милановић је рекао да није било хрватске војске не би било ни Дејтонског споразума, који је споразум о подели власти и моћи, ништа мање ни више од тога, у којем је, како је казао, апотекарском прецизношћу, правнички политички, дефинисамо коме шта припада и ко на шта има право.

-За то нам ни хвала није речено, него нас и дан данас сумњиче као окупаторе и као типове лоших намјера - рекао је Милановић и истакао да није данас довољно имати Дејтонски споразум јер се он крши.

То се, истакао је, мора зауставити, али не ћутањем.

Аргументи и инструменти су на хрватској страни, рекао је Милановић и истакао да се хрватски глас у БиХ мора чути и основна права Хрвата морају поштовати.

Поручио је да Хрватска нема од чега да се брани, свој пут је, казао је, прошла тешко и ништа није добила бесплатно.

Истакао је да хрватски народ у БиХ не само да је обесправљен већ се вређа, а Хрватска се приказује као колијевка злочиначког подухвата и то раде они који су добили највећа могућа одликовања од Хрватске.

-Хрватска се мора супротставити, Хрватска није пуки посматрач, већ активни члан међународне заједнице, нисмо ушли у ЕУ да би само били корисници европских фондова... - рекао је хрватски предсједник и истакао да је то политика која нема алтернативу.

Пленковић је с друге стране рекао да је Хрватска из рата изашла као побједник, а да је операција „Олуја“ омогућила уједно и мир у БиХ, те да је, како је навео, „у Бихаћу спријечено оно што се догодило у Сребреници, а у Сребреници се догодио геноцид“.

Хрватска је, казао је, гарант Дејтонског споразума и залаже се за његово поштовање.

-Истрајаћемо на заштити уставних права Хрвата у БиХ, јер нема европске БиХ све док сви њени грађани, посебно Хрвати који су често прегласани и обесправљени не буду легитимно представљани у државним тијелима те земље - казао је Пленковић.

Додао је да је неопходан праведан изборни закон као и боље функционисање ФБиХ, за шта се Хрватска залагала као потписница Вашингтонског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана