"Dani Svetih novomučenika jasenovačkih": Ruski mitropolit prenio blagoslov patrijarha Kirila

Srna
Foto: Arhiva

JASENOVAC- Mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske, Ruske pravoslavne crkve Ilarion je na obilježavanju "Dana Svetih novomučenika jasenovačkih" prenio blagoslov Njegove svetosti patrijarha ruskog Kirila, te poručio da su jasenovački mučenici umrli strašnom smrću, ali da Crkva njihovo stradanje doživljava kao podvig.

"Malo je vjerovatno da ćemo ikad saznati tačan broj žrtava Jasenovca, kao i imena svih nevino mučenih i ubijenih. Ali, kod Boga svi su živi i niko nije izbrisan iz molitvenog sećanja Crkve. Zato dan njihovog sećanja nije dan žalosti, već crkvene pobede", istakao je mitropolit Ilarion.

Mitropolit Ilarion juče je služio arhijerejsku liturgiju zajedno sa više od 10 arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve u Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljen je čin lomljenja slavskog kolača, a potom je osveštana novouspostavljena Istraživačka biblioteka u Jasenovcu, čije je otvaranje najavljeno za sutra, prenosi "Sputnjik".

Liturgiji je prisustvovao veliki broj Srba iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, kao i brojni zvaničnici.

Manifestaciju "Dani Svetih novomučenika jasenovačkih", koja će trajati do utorka, 5. septembra, organizuju Eparhija pakračko-slavonska, Muzej žrtava genocida iz Beograda i Srpsko narodno vijeće.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana