Vlada Hrvatske više neće finansirati srpske "Novosti"

Indeks
Vlada Hrvatske više neće finansirati srpske "Novosti"

Vlada Hrvatske više neće finansirati list "Novosti", odlučeno je nakon pregovora budućih koalicionih partnera, HDZ-a i Domovinskog pokreta.

Ivan Penava, lider Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara, dao je izjavu povodom dogovora DP-a i HDZ-a oko sastavljanja vlade, javlja Indeks.

"Dogovorili smo ministarstvo demografije i useljeništva, ministarstvo poljoprivrede. Sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući novi kroz jasne brojke povećanja proizvodnje. Treći resor koji smo uspjeli dogovoriti je ministarstvo privrede", rekao je pa dodao:

"Imamo dogovorena dva potpredsjednika vlade, desetak državnih sekretara...Dogovorena je i kvota koja će se primijenjivati kroz druge strukture vlasti. Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine. Dogovor je da ćemo podržati kandidata za premijera iz redova HDZ-a, dok će DP imati potpredsjednika sabora", rekao je Penava, koji je potvrdio da ostaje gradonačelnik Vukovara, barem do kraja mandata.

"Mi imamo problem sa SDSS-om, ali to je isključivalo bilo kakav problem sa srpskom manjinom. Mi smo apsolutno za to da se svaka manjina osjeća prijatno. S druge strane, jasno smo komunicirali razloge zašto smo protiv SDSS-a. Njihove i naše politike su nespojive", rekao je Penava.

O podjeli u klubu zastupnika nacionalnih manjina, rekao je da su pokazali razumijevanje za HDZ-ovu želju za kontinuitetom nacionalnih manjina u vlasti, ali nametnuli su isključivanje SDSS-a iz vlade, što, kako tvrdi, nema veze s manjinama. Još jednom je ponovio da list "Novosti" napada hrvatsku državu državnim novcem i da im je to bila tačka razdora.

"Ostaje tačka na kojoj ćemo insistirati, a to je pitanje finansiranje štampe poput Novosti. Da se napadaju temelji države pod plaštom nacionalnih manjina, gospodo draga, tu se ne slažemo. Tu neće biti nerazumljivih politika koje neće biti nerazumljive širem krugu ljudi. Apsolutno uvažavamo sve političke opcije, spremni smo s njima razgovarati, ali pratimo svoje politike i na njima ćemo insistirati", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana