Slobodan Gavranović, gradonačelnik: Banjaluka uređen i finansijski stabilan grad

Vesna Popović
Slobodan Gavranović, gradonačelnik: Banjaluka uređen i finansijski stabilan grad

Banjaluka je uređen i čist grad u kome komunalne i druge funkcije nisu bile dovedene u pitanje, bez obzira na poteškoće s kojima smo se suočavali.

Jedna smo od najstabilnijih lokalnih zajednica kada su u pitanju finansije. Stabilizovali smo budžet, izašli smo iz visokog  deficita i otplatili oko 100 miliona KM kredita koji je potrošen na ubrzan razvoj grada i izgradnju infrastrukture.

Rekao je to u intervjuu gradonačelnik Slobodan Gavranović, sumirajući u najkraćem rezultate ostvarene tokom svog mandata. 

* GLAS: Kako grad izgleda danas, poslije četiri godine Vašeg obavljanja funkcije gradonačelnika?

GAVRANOVIĆ: Mnogo toga je urađeno. Završili smo veliki KfW projekat izgradnje kanalizacionog i vodovodnog sistema, kao i Centralno groblje u Vrbanji. Saniran je dio tvrđave Kastel, izgrađene dvije toplane, otvoreno nekoliko novih vrtića… Dugoročnim mjerama usmjerenim na jačanje finansijske discipline i svođenjem potrošnje na realne okvire, došli smo do toga da smo 2015. godinu završili sa suficitom od 6,5 miliona KM. Budžet je potpuno solventan i na računu grada imamo na raspolaganju više sredstva nego što su obaveze grada za plaćanje i taj trend treba održati.

* GLAS: Kakva je Vaša vizija budućeg razvoja grada?

GAVRANOVIĆ: Mnogo toga je započeto što treba dalje nastaviti graditi. Neki od projekata će morati čekati bolja vremena, ali nismo od njih odustali, samo smo usporili dinamiku njihove realizacije. Ušli smo u realizaciju projekta Poslovne zone Ramići, u koju smo uložili više od osam miliona KM. Mogućnosti za razvoj su velike.

* GLAS: Koliko je urađeno na poboljšanju uslova života građana?

GAVRANOVIĆ: Grad je dobio nove ambulante na Kočićevom vijencu, u Borkovićima i Bočcu, a u toku je izgradnja objekta u Donjim Kolima. Izgrađena su 284 stana za boračke kategorije koja su predata korisnicima. Započeli smo revitalizaciju tvrđave Kastel i u to je uloženo oko deset miliona KM. Izgradili smo po jednu toplanu na Kočićevom vijencu i na Starčevici, kako bismo poboljšali kvalitet grijanja. Osim toga, Banjaluka je jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja godišnje stipendira oko 1.100 studenata i đaka. Sanirali smo postojeće sportske objekte ali, iako smo planirali, nije bilo realno da izgradimo nove, jer nije bilo dovoljno sredstava. Bez obzira na to, ipak izdvajanja za sport godišnje iznose oko četiri miliona KM. Nismo sanirali Banski dvor, ali uradili smo projektnu dokumentaciju koja je koštala oko 30.000 KM. Planirali smo izgradnju većeg broja vrtića i to treba da bude jedan od prioritetnih zadataka.

* GLAS: Čime ste posebno zadovoljni?

GAVRANOVIĆ: Počeli smo sa projektom "Upravljanje imovinom grada". On će pokazati šta je imovina grada, u kakvom je stanju i na bazi toga ćemo moći donijeti prave poslovne odluke. Nakon poplava 2014. godine, zahvaljujući dobroj organizaciji službi, grad je za samo nekoliko dana očišćen. Sredstva iz budžeta smo usmjerili za otklanjanje posljedica poplava, a među njima je veliki broj klizišta. Siguran sam da je Banjaluka jedina lokalna zajednica u regionu koja je iz budžeta poplavljenim građanima dodijelila novac za sanaciju domova. U pomoć UNDP-a smo uspjeli sanirati 200 stambenih jedinica, a pored toga napravili smo napredak i danas umjesto 180 pripadnika Civilne zaštite imamo više od 1.200 i jednu od najkvalitetnijih oprema u ovoj oblasti.

* GLAS: Šta su gorući problemi u gradu?

GAVRANOVIĆ: Kanalizacioni sistem nedostaje u velikom dijelu grada, a treba nastavi sa sanacijom štete od poplava iz 2014. godine. Tu je i revitalizacija sistema grijanja u tehnološkom i ekonomskom smislu. Za četiri godine smo pokazali da se i u ovakvom stanju "Toplanom" može  efikasno upravljati jer smo ostvarili uštede od 16 miliona KM.

* GLAS: Koliki je napredak postignut na putnoj infrastrukturi? 

GAVRANOVIĆ: Modernizovali smo saobraćajnice u okviru naših mogućnosti, bilo je planova za radove većeg obima, ali smo se morali uklopiti u postojeće budžete. Izgradili nekoliko kružnih raskrsnica koje su se pokazale kao najbolji model regulacije saobraćaja. Htjeli smo da izgradimo i kružne raskrsnice kod "Sirana", kod "Lesnine" i na Rebrovcu, ali su one u nadležnosti "Puteva RS". Pokušali smo u razgovorima s njima da pokrenemo njihovu izgradnju, ali oni nisu imali dovoljno novca za te namjene.

* GLAS: Šta čeka Vašeg nasljednika?

GAVRANOVIĆ: Treba sagledati stanje finansija i da planira trošenje budžetskih sredstava u realnim okvirima. Svake godine iz mjesnih zajednica dobijemo prioritete vrijedne nekoliko gradskih budžeta. Ako imate zahtjeve vrijedne 200 miliona KM, a imate na raspolaganju osam miliona KM, onda je teško izdvojiti prioritete i uskladiti sve zahtjeve građana sa mogućnostima budžeta. Treba raditi na mehanizmima da Banjaluka dođe do više novca iz vlastitih izvora i stavljanjem resursa grada u funkciju.

Volim pravnu struku

* GLAS: Čime ćete se dalje baviti?

GAVRANOVIĆ: Ne znam. Volim svoju pravnu struku. Moja želja je uvijek bila da nešto radim za sebe i svoju porodicu,  da sam sebi budem poslodavac i da samo sebi polažem račune.

Skupština

* GLAS: Kako komentariše rad Skupštine grada?

GAVRANOVIĆ: Nije bio na visini zadatka. Prvi put u posljednjih 15 godina Banjaluka je imala blokadu u gradskom parlamentu. Pojedine sjednice su prekidane, na pojedinim se nismo mogli usaglasiti. Bilo je problema u funkcionisanju klubova, koji su trebali da riješe neke probleme prije nego što dođemo na Skupštinu. Brali su se jeftini politički poeni i pravila drama gdje nije bilo potrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana