Pregrađeni balkoni ruglo većine zgrada

Aleksandar Popović
Pregrađeni balkoni ruglo većine zgrada

Banjaluka - Zagrađeni, dozidani, zastakljeni balkoni, koje vlasnici stanova preuređuju da bi imali više prostora, osim što predstavljaju ruglo, kose se za Zakonom o održavanju stambenih zgrada.

Uprkos tome većina etažnih vlasnika u Banjaluci zatvara terase i narušava vanjski izgled zgrade.

U Građevinskoj inspekciji Administrativne službe grada navode da zatvaranje terasa i balkona na zgradama kolektivnog stanovanja može biti odobreno pod uslovom da se to obavlja na svim stanovima vertikale uz prethodno dostavljeno idejno rješenje, saglasnost projektanta.

- Odobrenje za građenje, odnosno zatvaranje terasa i balkona daje nadležno Odjeljenje za prostorno uređenje. Svako  postupanje investitora suprotno odredbama zakona je nepropisna radnja - rekla je šef Odsjeka za Urbanističko-građevinsku, ekološku i vodnu inspekciju Zdravka Jelić.

Prema njenim riječima, prošle godine izvršeno je po prijavama deset kontrola. U Komunalnoj policiji ističu da se prema Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama mora zadržati projektovani izgled fasade.

- Ove godine obavljeno je nekoliko kontrola. Vlasnici takvih stanova upućivani su na legalizaciju kod nadležnog Odjeljenja ili vraćanje izgleda fasade u prvobitno stanje. Nije bilo sankcionisanja izdavanjem prekršajnog naloga - rekao je šef poslova Komunalne policije Zoran Janjuš.

I stanari ističu da nije rijedak slučaj da im jedan komšija zatvori terasu stolarijom koja je bijele boje, a drugi to isto uradi sa smeđom stolarijom, tako da zgrada "bode oči" svakom prolazniku.

- U mojoj zgradi nedavno je jedan stanar bez ičije saglasnosti zatvorio balkon i pretvorio ga u stambeni prostor mimo svih pravila i zakona. Međutim, on nije jedini i sada zgrada u kojoj živim predstavlja pravo ruglo. Ako se to već radi potrebno je dogovoriti se sa svim stanarima da i oni to isto urade i da svi balkoni budu isti te da to na nešto liči - rekao je mještanin Borika koji nije htio da mu objavimo ime.

Njegov komšija, koji je takođe želio da ostane anoniman, kaže da su mu se žalile mnoge komšije, ali on nije imao izbora.

- U očev trosoban stan sam prije desetak godina uselio sa suprugom i dvoje djece. Međutim, lani je na svijet došla još jedna beba, tako da je ovaj prostor bio tijesan za šestočlanu porodicu. Zbog toga sam bio prinuđen da proširim dječiju sobu - istakao je stanovnik Borika.

Kazne do 5.000 maraka

- Po Odluci o kućnom redu, u stambenim zgradama visina kazne za one koji narušavaju projektovani izgled fasade za stanara -  fizičko lice iznosi od 100 do 600 maraka. Kazne za stanara - pravno lice se kreću od 500 do 5.000, za  za odgovorno lice u pravnom licu od 200 do 1.800 i za preduzetnika od 200 do 1.000 maraka - rekao je Janjuš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana