Poruka iz Banjaluke: Istrajati do kraja u podršci braći u Crnoj Gori VIDEO/FOTO

A. S., S.Đ. foto: V. Tripić
Poruka iz Banjaluke: Istrajati do kraja u podršci braći u Crnoj Gori VIDEO/FOTO

BANjALUKA - Više od hiljadu ljudi okupilo se večeras na skupu podrške Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u banjalučkom parku "Mladen Stojanović".

Skup je organizovala Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka, a prisutnima su se obratili članovi akademske i kulturne zajednice. Sa skupa je poslata poruka jedinstva, a prisutni su nosili transparente sa porukama podrške, ikone srpskih svetitelja i zastave Srbije i Rusije. Organizator i član studentske organizacije Siniša Simikić rekao je da je ovaj skup organizovan po uzoru na onaj koji su organizovale njihove kolege u Beogradu.

- Ovo je sad jedan svesrpski studentski pokret podrške na kojoj ćemo istrajati do samog kraja - kazao je Simikić.

Profesor filozofije na Filozofskom fakultetu i jedan od govornika Zoran Arsović čestitao je studentima što su odlučili da podrže ovako važno pitanje.

- Šteta je što nema organizovanijeg odgovora iz Banjaluke, jer ono što se dešava u Crnoj Gori dešava se svim Srbima i to je pitanje opstanka srpstva - kazao je Arsović.

Branko Ivanišević, iz Studentske organizacije Fakulteta političkih nauka, rekao je da ovim okupljanjem daju podršku u odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori, te da će biti razmotrena mogućnost da se ovakvi skupovi organizuju i ubuduće, ako bude potrebe.

Glumac Goran Jokić rekao da je sporan član 62 gdje se govori o "vjerskim objektima koje koriste vjerske zajednice".

"Vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su izgrađeni, odnosno pribavljeni iz javnih prihoda države ili su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. godine, i za koje ne postoje dokazi o pravu svojine vjerskih zajednica, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. Vjerski objekti koji su izgrađeni na teritoriji Crne Gore zajedničkim ulaganjima građana do 1. decembra 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi o pravu svojine, kao kulturna baština Crne Gore, državna su svojina. U pogledu postojanja dokaza o činjenicama iz st. 1 i 2 ovog člana primijeniće se dokazna sredstva i pravila dokazivanja u skladu sa Zakonom o upravnom postupku i supsidijarno Zakonom o parničnom postupku", navodi se u članu 62. 

Okušljeni građani kao i  studenti obećali su da će ponovo organizovati akcije u zavisnosti od razvoja situacije u Crnoj Gori.

U Crnoj Gori je krajem decembra prošle godine usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti kojim je predviđeno da država postaje vlasnik svih vjerskih objekata izgrađenih do decembra 1918. godine ukoliko se ne utvrdi da je neka od vjerskih zajednica stvarni vlasnik.

Usvajanje tog zakona naišlo je na otpor vjernika SPC u Crnoj Gori zbog čega su organizovani masovni protesti širom zemlje, kao i u pojedinim gradovima u Republici Srpskoj i Srbiji.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana