Izletišta oblače prvomajsko ruho

Danijela Bajić
Izletišta oblače prvomajsko ruho

BANjALUKA - Dolazak proljeća probudio je želju građana da što više vremena provode u prirodi, zbog čega su Trešnjik, Delibašino selo te Krupa na Vrbasu ovih dana postali najpoželjnija mjesta za predah, gdje se veliki broj izletnika očekuje i za predstojeće praznike.

Da bi građani u lijepom i uređenom ambijentu tradicionalno proslavili 1. maj, Međunarodni praznika rada, iz Turističke organizacije Banjaluka ističu da će nadležne gradske službe narednih dana intenzivnije sređivati pomenute lokacije, jer sve mora biti spremno za kraj mjeseca, kada se zbog Vaskrsa očekuje i veći broj posjetilaca, koji će pohrliti na omiljena izletišta i razgorjeti roštiljske vatre.

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Mladen Šukalo kazao je za “Glas Srpske” da se Banjaluka može pohvaliti velikim brojem izletišta.

- Više od 80 odsto teritorije grada je ruralno područje, što je prednost ove destinacije, koja u ponudi ima planine, sela, kanjone, rijeke, vodopade i još mnogo toga. Laganom šetnjom od pola sata možemo se naći u potpunoj prirodnoj oazi - kazao je Šukalo.

Dodao je da je grad poznat i po svojim izletištima, a pored Banj brda mnogi Banjalučani i turisti posjećuju Delibašino selo, koje je smješteno u Trapistima, gdje se nalazi nasljeđe znamenitih i vrijednih ljudi, a proteže se do parka šuma Slatine.

- Tu je naravno i naš biser, Krupa na Vrbasu, zajedno sa manastirom, slapovima i vodenicama, koji je postao nezaobilazna destinacija za sve koji svrate u ovaj grad. Među izletištima koje naši sugrađani, ali i turisti rado posjećuju je i etno-selo “Ljubačke doline”, svojevrstan muzej na otvorenom, gdje mogu da vide zbirku sa više od 7.000 eksponata, koji pokazuju život planinskog stanovništva - rekao je Šukalo.

U njegovoj blizini, naglasio je on, nalazi se staza za šetnju, koje vodi do jednog od vidikovca iznad samog kanjona Tijesno, kao što je vidikovac “Ljubačić”.

- Ništa manje ovih dana od posjetilaca ne vrvi ni jezero na Manjači, novi turističko-rekreativni centar sa stazama, plažama i mnogim zanimljivostima u okruženju, kao što su stara groblja, crkve, vidikovci i slično - istakao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, ljubitelji prirode gdje god da se okrenu u Banjaluci imaju šta da vide i gdje da uživaju. S obzirom na to da su roštilj, jagnjići na ražnju, dekice na travi, izobilje ića i pića nezaobilazan dio u kadru svake prvomajske slike, koja tradicionalno nastaje u šumi, pored rijeke, na čuvenim “urancima”, Šukalo je apelovao na sve izletnike da ne uništavaju prirodu ni javnu imovnu.

 - Blago koje imamo treba sačuvati i za druge posjetioce, ali i neke nove generacije - kazao je Šukalo.

Mobilijar

Mladen Šukalo je istakao da je Turistička organizacija, uz podršku Gradske uprave, počela sa zamjenom dotrajalog izletničkog mobilijara, prije svega klupa u Krupi na Vrbasu.

- Za koji dan bi trebalo da bude rekonstruisana i ladara, koja se nalazi na samim izvorima u Krupi. Gradska uprava, takođe, ulaže u održavanje izletničkog mobilijara, posebno na Banj brdu - kazao je Šukalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana