Излетишта облаче првомајско рухо

Данијела Бајић
Излетишта облаче првомајско рухо

БАЊАЛУКА - Долазак прољећа пробудио је жељу грађана да што више времена проводе у природи, због чега су Трешњик, Делибашино село те Крупа на Врбасу ових дана постали најпожељнија мјеста за предах, гдје се велики број излетника очекује и за предстојеће празнике.

Да би грађани у лијепом и уређеном амбијенту традиционално прославили 1. мај, Међународни празника рада, из Туристичке организације Бањалука истичу да ће надлежне градске службе наредних дана интензивније сређивати поменуте локације, јер све мора бити спремно за крај мјесеца, када се због Васкрса очекује и већи број посјетилаца, који ће похрлити на омиљена излетишта и разгорјети роштиљске ватре.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији града Младен Шукало казао је за “Глас Српске” да се Бањалука може похвалити великим бројем излетишта.

- Више од 80 одсто територије града је рурално подручје, што је предност ове дестинације, која у понуди има планине, села, кањоне, ријеке, водопаде и још много тога. Лаганом шетњом од пола сата можемо се наћи у потпуној природној оази - казао је Шукало.

Додао је да је град познат и по својим излетиштима, а поред Бањ брда многи Бањалучани и туристи посјећују Делибашино село, које је смјештено у Трапистима, гдје се налази насљеђе знаменитих и вриједних људи, а протеже се до парка шума Слатине.

- Ту је наравно и наш бисер, Крупа на Врбасу, заједно са манастиром, слаповима и воденицама, који је постао незаобилазна дестинација за све који сврате у овај град. Међу излетиштима које наши суграђани, али и туристи радо посјећују је и етно-село “Љубачке долине”, својеврстан музеј на отвореном, гдје могу да виде збирку са више од 7.000 експоната, који показују живот планинског становништва - рекао је Шукало.

У његовој близини, нагласио је он, налази се стаза за шетњу, које води до једног од видиковца изнад самог кањона Тијесно, као што је видиковац “Љубачић”.

- Ништа мање ових дана од посјетилаца не врви ни језеро на Мањачи, нови туристичко-рекреативни центар са стазама, плажама и многим занимљивостима у окружењу, као што су стара гробља, цркве, видиковци и слично - истакао је Шукало.

Према његовим ријечима, љубитељи природе гдје год да се окрену у Бањалуци имају шта да виде и гдје да уживају. С обзиром на то да су роштиљ, јагњићи на ражњу, декице на трави, изобиље ића и пића незаобилазан дио у кадру сваке првомајске слике, која традиционално настаје у шуми, поред ријеке, на чувеним “уранцима”, Шукало је апеловао на све излетнике да не уништавају природу ни јавну имовну.

 - Благо које имамо треба сачувати и за друге посјетиоце, али и неке нове генерације - казао је Шукало.

Мобилијар

Младен Шукало је истакао да је Туристичка организација, уз подршку Градске управе, почела са замјеном дотрајалог излетничког мобилијара, прије свега клупа у Крупи на Врбасу.

- За који дан би требало да буде реконструисана и ладара, која се налази на самим изворима у Крупи. Градска управа, такође, улаже у одржавање излетничког мобилијара, посебно на Бањ брду - казао је Шукало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана