Čist dimnjak za bezbrižno grijanje zimi

Tamara Bubnjević
Čist dimnjak za bezbrižno grijanje zimi

BANjALUKA - Dimnjačarima su uvijek s kraja ljeta i tokom jeseni pune ruke posla jer mnogi građani koji se griju na drva i druga čvrsta goriva žele da sa čistim dimnjacima dočekaju sezonu loženja. Tako je i ovih dana, kada dnevno imamo više od deset poziva.

 

Rekao je ovo za “Glas Srpske” vlasnik jedne od gradskih firmi koja se bavi čišćenjem odžaka Miroslav Radulović.

- Ovo je period kada naše dimnjačare zatrpa posao, a bilo bi bolje da se to radi tokom čitave pauze između dvije sezone loženja. Čist dimnjak znači i dobro i bezbjedno grijanje tokom zime - rekao je Radulović.

Cijene usluga dimnjačara nisu mijenjane i grad je prije nekoliko godina utvrdio cjenovnik.

- Čišćenje dimnjaka na kući košta 20 KM. Ako stambeni objekti imaju veće odžake za centralno grijanje, onda je naš rad nešto skuplji i cijena se kreće od 40 do 50 KM. Preporučljivo je da se poslije svake sezone grijanja dobro očiste peć i dimnjak. Kod nas ljudi, kada se kalendarski završi potreba za loženjem, zaborave na ono čime će se i naredne sezone grijati. Ne reaguju i ne čiste dimnjak na vrijeme, već najčešće pozovu dimnjačara tek kada se potpuno začepi. Problem nastaje kada se drva koja lože nedovoljno osuše, a prethodno nisu očistili odvod za dim, gdje se nakupila garež - naglasio je Radulović.

Dodao je da bi, po pravilu, drva trebalo da se suše duže vrijeme.

- Naš narod najčešće kasno nabavlja ogrev. Kada bi ložili suva drva, ne bi trebalo toliko često čistiti odžake. Nekada su dimnjaci u takvom stanju da se mora čistiti jednom prije sezone i čak jednom tokom sezone grijanja - podvukao je Radulović.

Mještanin Lauša Janko Buzadžija rekao je da redovno, početkom septembra pozove dimnjačara da očisti dimnjak.

- Imam šporet na drva i uvijek pazim da na vrijeme sve pripremim za sezonu loženja, jer prljav odžak može da izazove požar i nesagledive posljedice - ispričao je Buzadžija.

Odlukom gradske Skupštine čišćenje dimnjaka na području grada je obavezno jednom godišnje. Za nepoštovanje te odluke su propisane i novčane kazne. Za kontrolu je nadležna komunalna policija.

- Kazna za pravna lica kod kojih nije očišćen dimnjak kreće se od 500 do 7.000 KM, a za pojedince od 100 do 600 KM - rekli su iz Gradske uprave.

Nakupljanje gareži

Stručnjak za ovu oblast Miroslav Radulović apelovao je na građane da izbjegavaju ostavljanje vatre u ložištima da tinja.

- Ljudi imaju lošu naviku da naveče, kada krenu na spavanje, ostave vatru da tinja. Oni “zavrnu” peć kako bi se zadržao žar i da sutra ujutru ne moraju ponovo ložiti, već da je samo razbuktaju. To je greška jer na taj način omogućuju gareži da se skuplja na stijenkama dimnjaka - rekao je Radulović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana