Banjaluka: Odzvonilo smeću pred vratima u Romanijskoj ulici

Vanja Žarković
Banjaluka: Odzvonilo smeću pred vratima u Romanijskoj ulici

Podzemni kontejneri u Romanijskoj ulici u naselju Paprikovac su nakon pisanja “Glasa Srpske” tokom vikenda pušteni u rad, a mještanima ovog naselja predstavnici grada obećali su i podršku za izgradnju dječijeg igrališta.

Uklonjeni su stari kontejneri i sve je očišćeno i uređeno oko dva nova podzemna kontejnera, koja su još prije gotovo četiri mjeseca postavljena u Romanijskoj ulici, a nakon što su se mještani žalili da im se naselje pretvorilo deponiju.

Problem koji je dugo zadavao glavobolje stanarima sada je riješen. Razbacivanje otpada i sa najmanjim vjetrom, što je ranije bio slučaj jer je dosadašnjih pet malih kontejnera bilo nedovoljnog kapaciteta za cijelo naselje, odlazi u prošlost.

Podsjetimo, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za komunalne poslove Boriša Mandić krajem protekle sedmice zajedno sa ovlaštenim potpisnikom Odjeljenja za prostorno uređenje Vukom Višekrunom obišao je ovo naselje i razgovarao sa mještanima. Mandić je tada istakao da jedan podzemni kontejner ima kapacitet da zamijeni pet klasičnih kontejnera te kako je u ovom naselju u planu da budu postavljena još tri podzemna kontejnera, koji bi riješili, kako kaže, gorući problem u ovom dijelu grada.

- Smeće nam je bilo gotovo pred vratima zgrade, a sada je sve mnogo urednije i ljepše. Drago nam je što su predstavnici grada brzo reagovali i odmah nakon sastanka sa mještanima riješili naš gorući problem. Nadam se da će tako biti riješen problem nedostatka prostora za igru, naših najmlađih komšija - istakla je jedna penzionerka.

Ono što je veoma značajno i što posebno uliva nadu svim stanarima koji imaju djecu u Romanijskoj ulici, jeste obećanje predstavnika grada da će podržati izgradnju dječijeg igrališta.

- Izgradnja dječijeg igrališta bila bi zaista od ogromnog značaja za cijelo naselje. Nažalost, nemamo adekvatno mjesto gdje bi djeca mogla sigurno i bezbrižno provoditi svoje slobodno vrijeme. Veliki broj zgrada koje su nikle u našem naselju nije ostavio ni metar prostora za igru. Čak i jedina zelena površina na kojoj su se ranije naši mališani igrali sada je zauzeta izgradnjom zgrade - istakla je mještanka Dragana Orlović.

Prema njenim riječima, mještani Romanijske ulice uveliko pripremaju inicijativu za izgradnju dječijeg igrališta.

- Lokacija za dječije igralište već postoji. To je prostor iza naše zgrade gdje je sada livada i to uglavnom sa nepokošenom travom. Čim provjerimo sa svim stanarima da li su saglasni sa izgradnjom i prikupimo njihove potpise inicijativu ćemo uputiti nadležnima u Gradsku upravu, od kojih je i stiglo obećanje da će nam pomoći u izgradnji kutka za naše mališane - rekla je Orlovićeva.

Ona i njene komšije se nadaju da će i ovaj problem biti riješen, kao što je to učinjeno sa odlaganjem otpada.

Podsjetimo, mještani Romanijske nisu mogli da prođu ulicom od smeća i parkiranih automobila. U cijelom naselju bilo je samo pet kontejnera u koje su smeće odlagali svi stanari stambenog dijela ove ulice, domaćinstva iz okolnih kuća, ali i stanari iz zgrade koja je nedavno sagrađena. Sada je taj problem postao prošlost, a naselju vraćen stari sjaj.

Veliki koraci

Osim u Romanijskoj, podzemni kontejneri postavljeni su i u ulici Ranka Šipke. Iz Odjeljenja za komunalne poslove su saopštili da je u okviru do sada najveće aktivnosti sa ciljem smanjenja količine i nepropisnog odlaganja otpada, nastavljeno postavljanje ovih kontejnera.

- Veliki koraci su učinjeni u prethodnom periodu, a očekuju nas velike promjene i nadamo se pozitivnoj reakciji naših sugrađana i prihvatanja novog načina upravljanja otpadom u našem gradu. Sve ovo radimo sa jednim ciljem, a to je kako bi živjeli u ljepšoj i uređenijoj sredini - poručeno je iz odjeljenja.

Podsjećamo, uz nove podzemne i nadzemne kontejnere zamijenjeni su skoro svi stari nadzemni kontejneri u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vjenčani
Vjenčani
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana