Banjalučkim privrednicima milion i po maraka iz gradske kase

Katarina Šaponja
Banjalučkim privrednicima milion i po maraka iz gradske kase

BANjALUKA - Grad je raspisao javni poziv za dodjelu subvencija poslovnim subjektima u Banjaluci za 2024. godinu, za koje će iz budžeta biti izdvojeno oko 1,5 miliona KM.

Javnim pozivom, kako su istakli iz Gradske uprave, predviđena je dodjela četiri vrste subvencija, i to za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), zatim za povećanje produktivnosti i podršku izvozu, subvencija za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti. Osim toga, planirana je dodjela i subvencija subjektima čiji je rad otežan usljed rekonstrukcije dijela Jevrejske ulice, kao i nefinansijska podrška korisnicima subvencija, mentoring.

- Kada je riječ o subvencijama za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), cilj je pokretanje individualne preduzetničke djelatnosti kao osnovnog zanimanja na teritoriji grada - istakli su iz Gradske uprave.

Dodali su da su ove subvencije podijeljene u tri grupe, od kojih je prva namijenjena preduzetnicima koji su na teritoriji grada registrovali samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršili promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje od 28. maja 2023. do dana objave javnog poziva, te za nezaposlene koji žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje.

- Druga grupa namijenjena je ženama koje su registrovale samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršile promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje, te za nezaposlene žene koje žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje - pojasnili su u pozivu.

Treća linija namijenjena je osobama do 30 godina, odnosno onima koji su  registrovali samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje ili su izvršili promjenu podataka iz dodatnog u osnovno zanimanje od 28. maja 2023. do dana objave javnog poziva. Treća linija je takođe namijenjena i nezaposlenima starosti do 30 godina evidentiranim u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske - biro Banjaluka, a koji žele da registruju samostalnu preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje na teritoriji grada, do isteka javnog poziva.

- Kada je riječ o subvenciji za podršku izvozu i povećanje produktivnosti, ona je namijenjena za nabavku osnovnih sredstava poslovnih subjekata koji djelatnost obavljaju u oblasti prerađivačke industrije, koji su izvozno orijentisani ili koji planiraju svoje proizvode da plasiraju u inostranstvo (prvi izvoz), a koji su registrovani na teritoriji grada - naveli su iz grada te dodali da pravo na subvenciju mogu ostvariti poslovni subjekti iz prethodnog stava koji na dan raspisivanja javnog poziva imaju najmanje dva, a najviše 49 zaposlenih sa punim radnim vremenom, uključujući i vlasnika, ako se radi o samostalnom preduzetniku.

Subvencija za očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti namijenjena je samostalnim preduzetnicima registrovanim na teritoriji grada, a čija preduzetnička djelatnost ima status starog zanata, umjetničkog zanata ili domaće radinosti, ostvaren u skladu sa odredbama Pravilnika o djelatnostima koje se smatraju starim i umjetničkim zanatima i domaćom radinosti.

- Uz novčanu podršku, grad Banjaluka obezbijediće stručnu podršku korisnicima subvencija, mentoring, u okviru kojeg će sertifikovani mentori u direktnom radu sa poslovnim subjektima pripremiti plan razvoja poslovnih subjekata - dodali su iz Gradske uprave.

Javni poziv je otvoren do 6. juna 2024. godine.

Prijava

Zahtjevi se podnose na obrascima koji će biti dostupni na internet stranicama grada i Gradske razvojne agencije. Zahtjevi se mogu preuzeti i u štampanoj formi svakog radnog dana od devet do 15 časova u Gradskoj razvojnoj agenciji (Josifa Pančića br. 8) i Preduzetničkom centru (Veselina Masleše br. 25). Obrasci poslovnog plana i Projektnog pregleda ne mogu biti ručno popunjeni, već elektronski, te dostavljeni i priloženi uz ostalu dokumentaciju na USB-u i u štampanoj formi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana