Priče i bajke oživljene na sceni

Milanka Mitrić
Priče i bajke oživljene na sceni

BANjALUKA - Petog festivalskog dana Međunarodnog festivala pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu Republike Srpske odigrane su tri predstave, u kojima su oživljeni likovi iz ruske priče, jedan jež i svima poznati sanjar Petar Pan.

Najmlađa publika imala je priliku da uživa u komadu “Ježić Žožo” Pozorišta mladih iz Novog Sada, u čak dva termina.

- Kao svaki pravi jež, ježić Žožo ima oštre bodlje koje prijete svima pa i njegovim prijateljima. Svi se plaše da ih ne ubode i izbjegavaju ga. Niko nije želio da se igra s njim. Žožo je bio tužan zbog toga. Zato je, jednoga dana, odlučio da ukloni svoje iglice. Svi su spremno prihvatili njegovu ideju i zauzeli se da mu pomognu. Uz podršku prijatelja, Žožo kreće u avanturu zvanu: Oslobodite me bodlji - tako je opisan komad čiji autor je Kuzman Krstev, a režiserka Emilija Mrdaković.

U predstavi igraju Kristina Savkov, Slavica Vučetić, Marina Cinkocki, Marija Todorović i Neda Danilović.

Istog dana igrana je i predstava “U dalekom kraljevstvu, u dalekoj zemlji” Umjetničkog studija “Lutka” iz Moskve, nastala po ruskoj narodnoj priči o Ivanu Careviću i Vasilisi Prekrasnoj.

Scenografiju, kostim, lutke i muziku potpisuje Marina Brikova, dok je reditelj i animator odnosno glumac u predstavi Irina Dimitrieva.

Peti festivalski dan bio je predviđen i za predstavu “Petar Pan”  Teatra za djecu i mlade iz Skoplja. Uloge tumače Nenad Mitevski, Nataša Petrović, Marija Đorđijovska, Ana Levajković Boškov, Vineta Damčeska Mojanoska, Predrag Pavlovski, Martin Jordanoski, Dragan Dovlev, Miki Ančevski, Bojan Kirkovski, Izabela Novotni, Tatjana Pavlovska-Kočovska i Katarina Ilievska Siljanovska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana