Приче и бајке оживљене на сцени

Миланка Митрић
Приче и бајке оживљене на сцени

БАЊАЛУКА - Петог фестивалског дана Међународног фестивала позоришта за дјецу у Дјечијем позоришту Републике Српске одигране су три представе, у којима су оживљени ликови из руске приче, један јеж и свима познати сањар Петар Пан.

Најмлађа публика имала је прилику да ужива у комаду “Јежић Жожо” Позоришта младих из Новог Сада, у чак два термина.

- Као сваки прави јеж, јежић Жожо има оштре бодље које пријете свима па и његовим пријатељима. Сви се плаше да их не убоде и избјегавају га. Нико није желио да се игра с њим. Жожо је био тужан због тога. Зато је, једнога дана, одлучио да уклони своје иглице. Сви су спремно прихватили његову идеју и заузели се да му помогну. Уз подршку пријатеља, Жожо креће у авантуру звану: Ослободите ме бодљи - тако је описан комад чији аутор је Кузман Крстев, а режисерка Емилија Мрдаковић.

У представи играју Кристина Савков, Славица Вучетић, Марина Цинкоцки, Марија Тодоровић и Неда Даниловић.

Истог дана играна је и представа “У далеком краљевству, у далекој земљи” Умјетничког студија “Лутка” из Москве, настала по руској народној причи о Ивану Царевићу и Василиси Прекрасној.

Сценографију, костим, лутке и музику потписује Марина Брикова, док је редитељ и аниматор односно глумац у представи Ирина Димитриева.

Пети фестивалски дан био је предвиђен и за представу “Петар Пан”  Театра за дјецу и младе из Скопља. Улоге тумаче Ненад Митевски, Наташа Петровић, Марија Ђорђијовска, Ана Левајковић Бошков, Винета Дамческа Мојаноска, Предраг Павловски, Мартин Јорданоски, Драган Довлев, Мики Анчевски, Бојан Кирковски, Изабела Новотни, Татјана Павловска-Кочовска и Катарина Илиевска Сиљановска.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана