Predstave "The Afterlife” i "Krugovrat” otvorile takmičarski program "Kestenburga”

Milanka Mitrić
Predstave "The Afterlife” i "Krugovrat” otvorile takmičarski program "Kestenburga”

BANjALUKA - Evolucija i sunovrat čovječanstva, odnosi među ljudima, nasilje, haos, smrt, rat, aktuelne teme i problematika koja tišti čovjeka današnjice, na različite načine ispričani su u dva pozorišna komada.

Na svojstven način, mladi glumci u predstavama “Krugovrat” i “The Afterlife” iskazali su svoje priče, i prikazali koliko je potrebno da pozorišnom igrom iskažu sve što tišti, boli, kida, pa i prijeti čovjeku, i samom čovječanstvu.

Komadi “The Afterlife” i  “Krugovrat”, odigrani su u Narodnom pozorištu Republike Srpske, čime je počeo takmičarski dio Međunarodnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg”.

Komad “The Afterlife” na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta RS odigrali su mladi glumci Omladinskog pozorišta iz San Franciska, koji su, uz prilično jednostavnu scenografiju ispričali priču koja se dotiče aktuelne problematike, kako u Sjedinjenim Američkim Državama, tako i ovdje. Predstava je odigrana u još jednom terminu, juče ujutru na maloj sceni “Petar Kočić”.

Priznanje za glumicu veleri dobila je glumica Bjanka Katalan.

- Ovaj komad napisao je Geri Soto, koji piše tako što miješa engleski i španski, tako da su i španski i engleski zastupljeni u predstavi. Komad govori i smrti u tinejdžerskom dobu i to o nasilnoj smrti i samoubistvu, što je samo dio problematike s kojom se susreću tinejdžeri u Americi - rekla je direktorica Omladinskog pozorišta iz San Franciska Emili Klion, koja je dodala da im je izrazito zadovoljstvo što su pozvani da budu dio ovog izdanja “Kestenburga”, te da im je ovo prva posjeta Bosni i Hercegovini.

Komad je režirao Klif Majot, a u komadu igraju i Fabijan Bravo, Dijana Dijaz, Kevin Obando i drugi.

Druga takmičarska predstava “Krugovrat”, mladih glumaca iz Sofije, u produkciji Nacionalne akademije za teatarsku i filmsku umjetnost “Krsto Sarafov” iz Bugarske, a u režiji Mihaele Tjoleve,  odigrana je na velikoj sceni Narodnog pozorišta RS.

Bez izgovorene riječi, uz pokoji uzvik i muziku, mladi glumci iz Bugarske na sceni su priredili pravi pozorišni spektakl, kojim su, u nekoliko različitih i drugačijih scenografija, prikazali mnoge aktuelne probleme današnjice. Skakanjem iz jedne scenografije u drugu, svaki djelić predstave prikazao je neke od aktuelnih tema današnjice i međuljudskih odnosa,  te kroz metafore prikazao razvoj, postojanje i nestajanje čovječanstva, te sveukupno, ciklus života i smrti.

U komadu su igrali studenti u klasi Ženi Pašove, a među njima su:  Marijana Petrova, Balena Langeva, Iva Kirova, Jordan Tinkov, Daniel Dobrev, Ivelin Nikolov, Pavel Gromkov, Ralica Petrova, Sonja Todorova i drugi.

Glumci su za svoju igru nagrađeni specijalnim priznanjem “Kestenburga”.

Treća i posljednja takmičarska predstava, pozorišta iz Južne Koreje “Star” trebalo je da bude odigrana sinoć na sceni “Petar Kočić”, a ovaj festivalski dan bio je predviđen i za gostovanje predstave “Celo telo tu me boli” u režiji Nikole Pejakovića.

Dodjela nagrada i zatvaranje festivala biće održani sutra u 12 časova, u  vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana