Представе "The Afterlife” и "Круговрат” отвориле такмичарски програм "Кестенбургa”

Миланка Митрић
Представе "The Afterlife” и "Круговрат” отвориле такмичарски програм "Кестенбургa”

БАЊАЛУКА - Еволуција и суноврат човјечанства, односи међу људима, насиље, хаос, смрт, рат, актуелне теме и проблематика која тишти човјека данашњице, на различите начине испричани су у два позоришна комада.

На својствен начин, млади глумци у представама “Круговрат” и “The Afterlife” исказали су своје приче, и приказали колико је потребно да позоришном игром искажу све што тишти, боли, кида, па и пријети човјеку, и самом човјечанству.

Комади “The Afterlife” и  “Круговрат”, одиграни су у Народном позоришту Републике Српске, чиме је почео такмичарски дио Међународног фестивала студентских позоришта “Кестенбург”.

Комад “The Afterlife” на сцени “Петар Кочић” Народног позоришта РС одиграли су млади глумци Омладинског позоришта из Сан Франциска, који су, уз прилично једноставну сценографију испричали причу која се дотиче актуелне проблематике, како у Сједињеним Америчким Државама, тако и овдје. Представа је одиграна у још једном термину, јуче ујутру на малој сцени “Петар Кочић”.

Признање за глумицу велери добила је глумица Бјанка Каталан.

- Овај комад написао је Гери Сото, који пише тако што мијеша енглески и шпански, тако да су и шпански и енглески заступљени у представи. Комад говори и смрти у тинејџерском добу и то о насилној смрти и самоубиству, што је само дио проблематике с којом се сусрећу тинејџери у Америци - рекла је директорица Омладинског позоришта из Сан Франциска Емили Клион, која је додала да им је изразито задовољство што су позвани да буду дио овог издања “Кестенбурга”, те да им је ово прва посјета Босни и Херцеговини.

Комад је режирао Клиф Мајот, а у комаду играју и Фабијан Браво, Дијана Дијаз, Кевин Обандо и други.

Друга такмичарска представа “Круговрат”, младих глумаца из Софије, у продукцији Националне академије за театарску и филмску умјетност “Крсто Сарафов” из Бугарске, а у режији Михаеле Тјолеве,  одиграна је на великој сцени Народног позоришта РС.

Без изговорене ријечи, уз покоји узвик и музику, млади глумци из Бугарске на сцени су приредили прави позоришни спектакл, којим су, у неколико различитих и другачијих сценографија, приказали многе актуелне проблеме данашњице. Скакањем из једне сценографије у другу, сваки дјелић представе приказао је неке од актуелних тема данашњице и међуљудских односа,  те кроз метафоре приказао развој, постојање и нестајање човјечанства, те свеукупно, циклус живота и смрти.

У комаду су играли студенти у класи Жени Пашове, а међу њима су:  Маријана Петрова, Балена Лангева, Ива Кирова, Јордан Тинков, Даниел Добрев, Ивелин Николов, Павел Громков, Ралица Петрова, Соња Тодорова и други.

Глумци су за своју игру награђени специјалним признањем “Кестенбурга”.

Трећа и посљедња такмичарска представа, позоришта из Јужне Кореје “Star” требало је да буде одиграна синоћ на сцени “Петар Кочић”, а овај фестивалски дан био је предвиђен и за гостовање представе “Цело тело ту ме боли” у режији Николе Пејаковића.

Додјела награда и затварање фестивала биће одржани сутра у 12 часова, у  вијећници Банског двора Културног центра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана