Đurđa Vukašinović - Babić, glumica Dječijeg pozorišta RS: Ježurko najljepši povratak djetinjstvu

Aleksandra Glišić
Đurđa Vukašinović - Babić, glumica Dječijeg pozorišta RS: Ježurko najljepši povratak djetinjstvu

Banjaluka – Ova nagrada za mene ima posebnu emotivnu težinu. Subotica je grad u kom sam na najlepši mogući način proživela svoje tinejdžerske godine. Tu sam stekla prijatelje za ceo život. To je grad u kom sam se, zapravo, doživotno zaljubila u pozorište. Subotički festival sam redovno pratila kao devojčica, pa onda i kao gimnazijalka.

Rekla je ovo glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske Đurđa Vukašinović - Babić, koja je na 26. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici nagrađena za glumačko/animatorsko majstorstvo  za ulogu Ježurka u predstavi “Ježeva kućica”. Ona je dobila jednu od pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili Ranko Risojević, Senka Petrović i Olga Zaets, a u konkurenciji je bilo 14 predstava u izvođenju 14 teatara iz 12 zemalja Evrope.

- Dobiti ovako veliko priznanje među 72 glumca iz čitavog sveta i to za tumačenje lika Ježurka Ježića, koji je moj glavni junak iz detinjstva, zaista deluje nestvarno. Mogu slobodno da kažem da živim svoje snove – istakla je glumica.

Žiri je ocijenio selekciju festivala kao “raznovrsnu u bogatstvu različitih pozorišnih estetika, kao i u trudu kreatora da se klasične priče ispričaju na nov način” i odlučili da, između ostalih, glumačku nagradu dodijele upravo glavnom liku predstave “Ježeva kućica” Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Predstava “Ježeva kućica”, reditelja Slobodana Perišića, premijeru je doživjela u februaru ove godine, a posebna je i po činjenici da kompletan autorski tim čine domaći umjetnici. Osim autora originalnog djela Branka Ćopića, dramatizaciju uz reditelja potpisuju i studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci: Svjetlana Đurić, Ognjen Bogdanović i Darko Grbić.

Za scenografiju su zaslužni Marko Bilbija i Monika Ponjavić, a kostimi su djelo Jelene Savić, kostimografa Dječijeg pozorišta RS. Maske su, takođe, rađene u radionici Dječijeg pozorišta RS, a kreirali su ih Berina Šuščević i Vasko Jordanov.

U predstavi, osim Đurđe Vukašinović - Babić, igraju i glumci Dječijeg pozorišta RS Ana Anđelić, Božana Bijelić i Aleksandar Blanić, kao i gosti Darko Stojić i glumac Narodnog pozorišta RS Boris Šavija, koji je autor i muzike, ali i songova sa piscem Berislavom Blagojevićem.

- Ježurko je mnogima jedan od omiljenih junaka iz detinjstva i kada sam čula da mi je poverena ta uloga veoma sam se obradovala. Posebno je značajno što je predstava napravljena kao mjuzikl gde uživo sviramo. Sviram frulu, električnu gitaru, kaval, a u jednom momentu sednem za klavir. Za mene je ovo veoma inspirativna predstava, gde sam objedinila sve svoje veštine – kaže Vukašinović - Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana