Ђурђа Вукашиновић - Бабић, глумица Дјечијег позоришта РС: Јежурко најљепши повратак дјетињству

Александра Глишић
Ђурђа Вукашиновић - Бабић, глумица Дјечијег позоришта РС: Јежурко најљепши повратак дјетињству

Бањалука – Ова награда за мене има посебну емотивну тежину. Суботица је град у ком сам на најлепши могући начин проживела своје тинејџерске године. Ту сам стекла пријатеље за цео живот. То је град у ком сам се, заправо, доживотно заљубила у позориште. Суботички фестивал сам редовно пратила као девојчица, па онда и као гимназијалка.

Рекла је ово глумица Дјечијег позоришта Републике Српске Ђурђа Вукашиновић - Бабић, која је на 26. Међународном фестивалу позоришта за децу у Суботици награђена за глумачко/аниматорско мајсторство  за улогу Јежурка у представи “Јежева кућица”. Она је добила једну од пет равноправних глумачких награда.

О наградама је одлучивао жири који су чинили Ранко Рисојевић, Сенка Петровић и Олга Заетс, а у конкуренцији је било 14 представа у извођењу 14 театара из 12 земаља Европе.

- Добити овако велико признање међу 72 глумца из читавог света и то за тумачење лика Јежурка Јежића, који је мој главни јунак из детињства, заиста делује нестварно. Могу слободно да кажем да живим своје снове – истакла је глумица.

Жири је оцијенио селекцију фестивала као “разноврсну у богатству различитих позоришних естетика, као и у труду креатора да се класичне приче испричају на нов начин” и одлучили да, између осталих, глумачку награду додијеле управо главном лику представе “Јежева кућица” Дјечијег позоришта Републике Српске.

Представа “Јежева кућица”, редитеља Слободана Перишића, премијеру је доживјела у фебруару ове године, а посебна је и по чињеници да комплетан ауторски тим чине домаћи умјетници. Осим аутора оригиналног дјела Бранка Ћопића, драматизацију уз редитеља потписују и студенти Академије умјетности у Бањалуци: Свјетлана Ђурић, Огњен Богдановић и Дарко Грбић.

За сценографију су заслужни Марко Билбија и Моника Поњавић, а костими су дјело Јелене Савић, костимографа Дјечијег позоришта РС. Маске су, такође, рађене у радионици Дјечијег позоришта РС, а креирали су их Берина Шушчевић и Васко Јорданов.

У представи, осим Ђурђе Вукашиновић - Бабић, играју и глумци Дјечијег позоришта РС Ана Анђелић, Божана Бијелић и Александар Бланић, као и гости Дарко Стојић и глумац Народног позоришта РС Борис Шавија, који је аутор и музике, али и сонгова са писцем Бериславом Благојевићем.

- Јежурко је многима један од омиљених јунака из детињства и када сам чула да ми је поверена та улога веома сам се обрадовала. Посебно је значајно што је представа направљена као мјузикл где уживо свирамо. Свирам фрулу, електричну гитару, кавал, а у једном моменту седнем за клавир. За мене је ово веома инспиративна представа, где сам објединила све своје вештине – каже Вукашиновић - Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана