Zbirka “Uspravna zemlja” Vaska Pope u novom izdanju: Poetsko hodočašće kroz vijekove tradicije

Priredila: Ilijana Božić
Zbirka “Uspravna zemlja” Vaska Pope u novom izdanju: Poetsko hodočašće kroz vijekove tradicije

BANjALUKA - “Uspravna zemlja” Vaska Pope, ta poezija kulturnog pamćenja koja otkriva dublji smisao ljudi, događaja i građevina iz srpske prošlosti, objavljena je u novom izdanju i to u izdavačkoj kući “Kontrast”.

Riječ je o Popinoj zbirci pjesama koja je prvi put štampana 1972. godine. Pojava Vaska Pope u poslijeratnoj poeziji srpske književnosti označava preokret u odnosu na stvaranje njegovih savremenika. Popa je specifičan i prepoznatljiv po kratkim stihovima bez rime i interpunkcije, koji su bliski metrici narodne poezije.

U opisu zbirke “Uspravna zemlja” na stranici “Kontrast” izdavaštva su objasnili da je to svojevrsno poetsko hodočašće kroz desetovjekovno kulturno pamćenje jezičkog iskustva srpsko-vizantijske tradicije.

- U pet jezgrovitih ciklusa, pesnički putnik povesnim korakom, “sa očevim štapom u ruci/sa upaljenim srcem na štapu”, putuje od srpskih srednjovekovnih manastira (Hilandar, Kalenić, Manasija, Žiča, Sopoćani), preko Kosova i Ćele-kule, tih simbola nacionalne propasti, do Beograda, novog srpskog duhovnog središta - navedeno je u objašnjenju.

Naglasili su da se iza leksičkog bogatstva, sintaksičke uzdržanosti, intertekstualnosti, intermedijalnosti, kao i čestih inverzija, u ovoj zbirci krije modernistički pristup srednjovjekovnom poetičkom principu “poetskog totaliteta”, iz kojeg se ističe lik Svetog Save kao “vučjeg pastira” i predvodnika srpskog naroda.

- Rodonačelnik samostalne srpske pravoslavne crkve u “Uspravnoj zemlji” doživljava najviši stepen neprirodnosti, jer na svom hodočašću nosi štap, pesak i prate ga vukovi, čime se naglašava prelazak vrhovnog paganskog vladara u hrišćansku simboliku - saopšteno je u objašnjenju.

Put koji je u srpskoj lirici obilježio Ivan V. Lalić ciklusom pjesama “O delima ljubavi ili Vizantija” 1969. godine, Vasko Popa je tri godine kasnije popločao spajanjem stare i nove književnosti, odnosno sintetisanjem najdubljih paganskih oblika vjerovanja kod Srba sa vizantijskim i srednjovjekovnim nasljeđem.

Zbirke

Vasko Popa prve pjesme je objavio u listovima “Književne novine” i “Borba”. Njegova prva zbirka pjesama “Kora” objavljena je 1953, a uz “87 pesama” Miodraga Pavlovića smatra se početkom poslijeratne moderne poezije u srpskoj književnosti. Ta knjiga ostavila je veliki uticaj na mlađe naraštaje pjesnika na području bivše Jugoslavije. Poslije “Kore” Popa je objavio i zbirke pjesama “Nepočin polje”, “Sporedno nebo”, “Uspravna zemlja”, “Vučja so”, “Kuća nasred druma”, “Živo meso”, “Rez” kao i ciklus pjesama “Mala kutija” dio zbirke “Gvozdeni sad” koju nikad nije dovršio.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana