Zbirka pjesama “Zlatni leptir” Desanke Maksimović objavljena u izdanju “Lagune”: Djetinjstvo kao izvor snage

Ilijana Božić
Zbirka pjesama “Zlatni leptir” Desanke Maksimović objavljena u izdanju “Lagune”: Djetinjstvo kao izvor snage

BANjALUKA - Leptiri, zečevi i mačići na cvjetnim livadama, te razdragani svijet prirode krase zbirku pjesama “Zlatni leptir” Desanke Maksimović, u kojoj će mališani moći da uživaju jer je objavljena u izdanju beogradske izdavačke kuće “Laguna”.

Knjiga je namijenjena djeci predškolskog uzrasta od tri do šest godina, ali i školarcima od sedam do devet godina. Divna poezija Desanke Maksimović ukrašena je sjajnim ilustracijama koje će obradovati i zainteresovati najmlađu publiku.

Zbirka “Zlatni leptir” prvi put je objavljena 1967. godine, a u njoj su sabrane najljepše pjesme za djecu.

Iz “Lagune” su saopštili da je životinjski i biljni svijet veoma raznovrstan i živ u poeziji Desanke Maksimović, te da veoma duhovita i vedra atmosfera prati svijet odraslih posmatran dječjim očima.

- Upoznajte se sa hvalisavim zečevima, saznajte otkud mače u džepu, izvolite na izložbu dece slikara, rešavajte zagonetke i uživajte u bajkovitoj poemi o zlatnom leptiru. “Sve čega se dotaknemo i što pogledamo, donosi nam znanja”, kazala je pesnikinja pokazujući nam da je priroda put do avanture, ali istovremeno i put do osećanja - naveli su iz “Lagune”.

Dodali su da ovo nisu samo pjesme namijenjene djeci već i svima koji se iskreno raduju životu.

“Čudo u džepu”, “Mali čuvar”, te “Lep dan” samo su neke koje će mališani imati priliku da pročitaju i nauče listajući stranice ove zbirke.

Nakon Jovana Jovanovića Zmaja, Desanka Maksimović je prvi veliki pjesnik za djecu kod Srba. Njene pjesme za najmlađe odlikuje melanholična liričnost, naivnost, nevinost, poštenje i beskrajna čistota. Nema dramatičnih avantura i vratolomnih dječjih vragolija. Ona djetetu prilazi s mnogo obazrivosti. Pjesnikinja je ispoštovala osnovno načelo da bude razumljiva i jasna.

Jednom prilikom je kazala: “Detinjstvo i ono što smo u njemu doživeli zbilja je izvor svih naših snaga i inspiracija”.

“Mali bauk”

Stao bauk uz cerić kud prolazi mlad zečić, da ga malo prepadne kada tuda dopadne.

Vraćala se iz sela stara mečka, debela, ona mesto zečića prošla pokraj cerića.

Prepade se bauče, pa uze da jauče i uteče u mrak crn; ubode se tu na trn. Sad ga nema, nesreće, da zečića presreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana