Zatvorena smotra pisane riječi u organizaciji “Glasa Srpske”: Čar knjige, uprkos svemu

Milanka Mitrić
Zatvorena smotra pisane riječi u organizaciji “Glasa Srpske”: Čar knjige, uprkos svemu

BANjALUKA – Sajam knjige za sve one koji uživaju u knjigama i književnosti i kojima su knjige vjerni prijatelji, uvijek bi trebalo da bude poseban događaj i neka vrsta, kako to često biva, praznika.

Sajmovi nekad ispune očekivanja, a nekad ne, što zavisi od raznih faktora koji utiču i na brojnost izdavača, ali i na same cijene i ponudu izdanja. U godini koja je iza nas, i u trenutku u kojem sada živimo, mnogi događaji, pogotovo oni iz svijeta kulture i umjetnosti, bili su te i dalje bivaju pogođeni posljedicama pandemije.

Sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske”, 26. po redu, jedan je od događaja koji je nakon prošlogodišnje pauze ove godine ipak održan u nešto skromnijem obimu, ali uz veliku nadu da su posjetioci, čitaoci i izdavači ipak uspjeli da osjete neku čar boravka među knjigama i u traganju novih naslova.

Sajam je zatvoren sinoć, a rukovodilac 26. Međunarodnog sajma knjige Petra Ivić istakla je da su prilično zadovoljni, s obzirom na situaciju.

- Sajam knjige je u ovakvim uslovima održan, a u razgovoru sa izdavačima vidim da su i oni prilično zadovoljni. Ove godine, kako sam uočila što se posetilaca tiče, retko ko je izašao sa sajma, a da nije kupio knjigu. Bilo je dosta promocija kao i posećenosti istima, što daje draž samim sajmovima - rekla je za “Glas Srpske” rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić.

Ona se osvrnula na cjelokupnu posjećenost ove godine te navela da, iako je bila lošija, vjeruje da je bila usklađena sa trenutnom situacijom. Prema njenim riječima, vikend na sajmu, za razliku od radnih dana, uvijek je više posjećen.

- Vikend je inače sve ove godine rezervisan za porodične posete i bilo je posetilaca. Nismo smeli da pozivamo organizovane posete osnovnih i srednjih škola, verovatno i direktori nisu smeli da preuzmu na sebe da organizuju đake u većim grupama, kao što je to ranije bilo. Bilo je, dakle, najmanje poseta onih najmlađih čitalaca, ali zato je bilo poseta ovih drugih ljubitelja pisane reči, onih koji vole knjigu i ne žale pare da bi je kupili. Evo, i poslednjeg dana izdavači su spuštali cene, bilo je posete do samog kraja - dodala je ona.

Ove godine na sajmu je održano nekoliko književnih promocija i predstavljanja djela pojedinih izdavača kao što su “Data status”, “Službeni glasnik”, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Takođe, dodijeljene su nagrade Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo “Zlatna sova” i “Sovica”, te tradicionalne nagrade Sajma knjige “Moštanica”, “Gomionica”, “Liplje”, “Stuplje”, te od ove godine i “Krupa”.

U okviru Sajma knjige održani su i 6. Međunarodni književni susreti u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, koji su na nekoliko promocija predstavili svoja izdanja i pojedine autore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana