Затворена смотра писане ријечи у организацији “Гласа Српске”: Чар књиге, упркос свему

Миланка Митрић
Затворена смотра писане ријечи у организацији “Гласа Српске”: Чар књиге, упркос свему

БАЊАЛУКА – Сајам књиге за све оне који уживају у књигама и књижевности и којима су књиге вјерни пријатељи, увијек би требало да буде посебан догађај и нека врста, како то често бива, празника.

Сајмови некад испуне очекивања, а некад не, што зависи од разних фактора који утичу и на бројност издавача, али и на саме цијене и понуду издања. У години која је иза нас, и у тренутку у којем сада живимо, многи догађаји, поготово они из свијета културе и умјетности, били су те и даље бивају погођени посљедицама пандемије.

Сајам књиге у организацији “Гласа Српске”, 26. по реду, један је од догађаја који је након прошлогодишње паузе ове године ипак одржан у нешто скромнијем обиму, али уз велику наду да су посјетиоци, читаоци и издавачи ипак успјели да осјете неку чар боравка међу књигама и у трагању нових наслова.

Сајам је затворен синоћ, а руководилац 26. Међународног сајма књиге Петра Ивић истакла је да су прилично задовољни, с обзиром на ситуацију.

- Сајам књиге је у оваквим условима одржан, а у разговору са издавачима видим да су и они прилично задовољни. Ове године, како сам уочила што се посетилаца тиче, ретко ко је изашао са сајма, а да није купио књигу. Било је доста промоција као и посећености истима, што даје драж самим сајмовима - рекла је за “Глас Српске” руководилац Сајма књиге Петра Ивић.

Она се осврнула на цјелокупну посјећеност ове године те навела да, иако је била лошија, вјерује да је била усклађена са тренутном ситуацијом. Према њеним ријечима, викенд на сајму, за разлику од радних дана, увијек је више посјећен.

- Викенд је иначе све ове године резервисан за породичне посете и било је посетилаца. Нисмо смели да позивамо организоване посете основних и средњих школа, вероватно и директори нису смели да преузму на себе да организују ђаке у већим групама, као што је то раније било. Било је, дакле, најмање посета оних најмлађих читалаца, али зато је било посета ових других љубитеља писане речи, оних који воле књигу и не жале паре да би је купили. Ево, и последњег дана издавачи су спуштали цене, било је посете до самог краја - додала је она.

Ове године на сајму је одржано неколико књижевних промоција и представљања дјела појединих издавача као што су “Дата статус”, “Службени гласник”, Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Такође, додијељене су награде Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево “Златна сова” и “Совица”, те традиционалне награде Сајма књиге “Моштаница”, “Гомионица”, “Липље”, “Ступље”, те од ове године и “Крупа”.

У оквиру Сајма књиге одржани су и 6. Међународни књижевни сусрети у организацији Удружења књижевника Републике Српске, који су на неколико промоција представили своја издања и поједине ауторе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана