U trci za “Zlatni suncokret” 13 knjiga

Aleksandra Glišić
U trci za “Zlatni suncokret” 13 knjiga

BEOGRAD - Nagrada “Zlatni suncokret”, poznata i kao “Vitalova nagrada”, dodjeljuje se ove godine 23. put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovijetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Žiri nagrade u sastavu Dragan Babić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsjednik), nakon razmatranja 150 pristiglih naslova na sjednici održanoj 22. decembra sačinio je uži izbor od trinaest kandidata za nagradu.

U žanru romana kandidati su Tanja Stupar-Trifunović “Otkako sam kupila labuda”, Slobodan Tišma “Grozota ili...”, Milica Vučković “Boldvin”, Andrea Popov Miletić “Pioniri maleni, mi smo morska trava”, Milenko Bodirogić “Po šumama i gorama”, Nebojša Milenković “Nešto što strašno podseća na život”, Darko Tuševljaković “Jegermajster” i Vidosav Stevanović “Paučina”.

U užem izboru su i pjesničke zbirke “Povremena poput vikend-naselja” Maše Seničić, “Edžtravaganza: male pesme” Tanje Kragujević i “Dete” Živorada Nedeljkovića.

Žiri je u uži izbor uvrstio i dvije knjige eseja: “Povest o Miškinu” Bore Ćosića i “Čist oblik ekstaze” Bojane Stojanović-Pantović.

- Knjige iz užeg izbora za “Vitalovu nagradu” nagoveštavaju da se u srpskoj književnosti dešava nešto bitno: romani ponovo postaju stilizovani i lirični, poezija se vratila ideji konceptualno koherentne pesničke zbirke, dok se esej prepušta ekstatičnom pristupu čitanju. Primedba vezana za nedostatak zbirki priča postaje opšte mesto, ali uvek iznova je potrebno naglašavati da je taj nedostatak simptom krize poverenja u istinu -  saopštili su iz žirija.

Prema njihovoj ocjeni, ovo je bila uzbudljiva književna godina obilježena knjigama kojima je, kako se čini, “prvi cilj da budu literarno uvjerljive i egzistencijalno provokativne, a ne tek zabavna i razvodnjena zamjena za istoriografiju, život, uspjeh ili sreću”.

Najuži izbor kandidata biće saopšten u prvoj trećini januara, a Nagrada, koja podrazumijeva diplomu i novčani iznos, biće uručena početkom februara u Beogradu.

Prethodni laureati

Nagrada “Zlatni suncokret” je prvi put dodijeljena 1996. godine pjesničkoj zbirci Ivana V. Lalića. Među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac, Dragan Velikić...

Prošle godine nagradu je dobio Vule Žurić za roman “Pomor i strah”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana