“Tolstojeva brada i Čehovljeve cipele: Šetnja kroz rusku književnost” na srpskom jeziku: Duhovita priča o ruskim klasicima

Ilijana Božić
“Tolstojeva brada i Čehovljeve cipele: Šetnja kroz rusku književnost” na srpskom jeziku: Duhovita priča o ruskim klasicima

BANjALUKA - Knjiga “Tolstojeva brada i Čehovljeve cipele: Šetnja kroz rusku književnost”, ruskog pisca Vladimira Kaminera, naći će se uskoro pred čitaocima na srpskom jeziku.

Ovo djelo koje nam donosi priče o životu i djelu Fjodora Dostojevskog, Lava Tolstoja, Antona Čehova, Mihaila Bulgakova, Vladimira Majakovskog, Vladimira Nabokova i Danila Harmsa izaći će se u novembru u izdanju izdavačke kuće “Laguna”.

Knjigu je sa njemačkog na srpski jezik prevela Dušica Milojković, a kako su saopštili iz “Lagune” Kaminer, proslavljeni autor bestselera “Ruski disko”, u ovoj knjizi na neponovljivo zabavan i duhovit način priča o životu i stvaranju sedam velikih autora iz svoje domovine.

- Za njega Dostojevski, Tolstoj i ostali velikani ruske književnosti nisu apstraktni predmeti proučavanja, već ljudi od krvi i mesa. Oni su živeli i voleli, imali su neobične slabosti, čudne sklonosti i uvrnute živote koji mnogo govore o svetu u kojem živimo - naveli su iz “Lagune”.

Dodali su da je ova knjiga Vladimira Kaminera izuzetno živ i nadasve zabavan omaž sedmorici pisaca, koji čitaoca inspiriše da se upusti u vlastita istraživačka putovanja kroz književnost.

Knjigu otvara priča o Dostojevskom, tako da prvi dio ovog djela nosi naziv “Jeziva moć novca”. Ovdje pisac piše o djelima Fjodora Dostojevskog  kao što su “Zločin i kazna” i “Bijedni ljudi” tumačeći kroz njih život ovog ruskog velikana.  Dostojevski je u svoje doba bio kontroverzan književnik, jedan od onih koji su unosili razdor. Stoga su i kritike o njegovim djelima bile podijeljene. O svemu tome detalje nam donosi ova knjiga Vladimira Kaminera.

Drugi dio pod nazivom “O čoveku koji se svukao da bi popravio svet” posvećen je velikom Tolstoju, a treći dio “Ko hoće da shvati život mora da posmatra” donosi zanimljive detalje o Antonu Pavloviču Čehovu.

Ljubitelji ruskih klasika tokom novembra moći će ovu knjigu potražiti u knjižara širom Srpske i Srbije.

O piscu

Vladimir Kaminer rođen je u Moskvi, a emigrirao je u Berlin početkom devedesetih godina. Odrastao je uz knjige Tolstoja i Dostojevskog, a u školi se bavio Majakovskim i Čehovom. Potajno je čitao Nabokova, javno je recitovao Bulgakova, a sve do danas poštovalac je Danila Harmsa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana