Stiže nastavak romana “Olujni bedem” Dejana Stojiljkovića: “Dukat za lađara” u julu u knjižarama

Aleksandra Glišić
Stiže nastavak romana “Olujni bedem” Dejana Stojiljkovića: “Dukat za lađara” u julu u knjižarama

BANjALUKA - Knjiga “Dukat za lađara”, svojevrsni nastavak romana “Olujni bedem” Dejana Stojiljkovića biće objavljen u julu.

Stojiljković je najavio da ovo djelo predstavlja pripovjedni most između knjige “Olujni bedem” i romana “Učitelj mačevanja”, koji je sljedeći u planiranom petoknjižju.

Izdanje će prema najavama izdavača obuhvatiti i link sa pjesmama inspirisanim srpskim srednjovjekovljem koje izvode Dejan Najdanović Najda (“Smak”, “Generacija 5”) i njegov bend “Deliverance”, a za koje je Stojiljković napisao tekstove.

Radnja romana “Dukat za lađara” počinje kada se nakon bitke na Pločniku, u kojoj je srpska vojska nanijela težak poraz Osmanlijama, krajiški vojvoda Ivan Kosančić, koji je u toj bici ranjen, povlači na svoje imanje. Svjestan da slijedi tek kratkotrajno primirje i da se sjenka neizbježnog rata nadvila nad srpskom kneževinom, vojvoda kosanički odlučuje da dovede u red svoj posjed prije nego ga knez Lazar pozove u novi rat.

- Jedne večeri do njega dolazi zao glas iz sela. Đurđija, smerna i lepa devojka prema kojoj je Kosančić gajio posebnu naklonost, oduzela je sebi život. To među sebre i gospodu unosi nemir koji prerasta u sujeverni strah. Naročito kada posedom krenu da kolaju priče kako se Đurđija vratila iz mrtvih. Rešen da stane na put strahu i praznoverju, iako sa još nezalečenim ranama na telu i duši, Kosančić se suprotstavlja sopstvenom narodu i čoveku koji ga predvodi - fanatičnom svešteniku ocu Milutinu. Međutim, tragajući za razlogom Đurđijinog samoubistva Kosančić shvata da se iza svega krije i dugo skrivana istina - naveo je izdavač.

Stojiljković je javnosti poznat kao prozni i dramski pisac, ali i filmski i strip scenarista.

Do sada je objavio romane “Konstantinovo raskršće”, “Duge noći i crne zastave”, “Znamenje anđela”, “Kainov ožiljak” (u četiri ruke, sa Vladimirom Kecmanovićem) i “Olujni bedem”, kao i prozne zbirke “Leva strana druma”, “Lonj Life” i “Kišni psi”. Zajedno sa Vladimirom Kecmanovićem i Draganom Paunovićem autor je ilustrovane trilogije o Nemanjićima, koju čine knjige “U ime oca”, “Dva orla” i “U ime sina”.

Autor je više dramskih tekstova i strip-scenarija. Jedan je od scenarista TV serije “Senke nad Balkanom”. Laureat je prestižne književne nagrade “Miloš Crnjanski” (za roman “Konstantinovo raskršće”), kao i nagrade za dječiju književnost “Dositejevo pero” (za knjigu “Nemanjići: Dva orla”).

Proza mu je prevođena na ruski, engleski, grčki, italijanski, slovački, makedonski, slovenački i francuski.

Jedan je od najčitanijih savremenih srpskih pisaca. Član je književne grupe “P-70”, Srpskog književnog društva i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Prethodna priča

“Olujni bedem” je nastavak priče o vitezovima Reda Zmaja, o usponu i padu srpske srednjovjekovne države, o opsadi Niša i bici na Pločniku.

U jesen 1386, nakon pada Pirota, moćna turska ordija predvođena lično sultanom Muratom stiže u dolinu Nišave. Knez Lazar, svjestan opasnosti po svoju državu, nije siguran gdje će Turci udariti: na Kruševac ili na Niš. Zato u moćnu tvrđavu grada na Nišavi šalje svog kuma, krajiškog vojvodu Milana Toplicu, sa zadatkom da, u slučaju osmanlijske opsade, zapovijeda odbranom grada. Ta kneževa odluka nije po volji kefaliji Nenadi, gospodaru Niša, koji će se zato sukobiti sa topličkim vojvodom, a sve se dodatno zaplete kada Nenada otkrije da njegova rođaka Dostana gaji naklonost prema mladome vitezu, iako je obećana drugom proscu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana