Roman “Ptice selice” Predraga Đurića dobitnik “Sovice”

Srna
Roman “Ptice selice” Predraga Đurića dobitnik “Sovice”

ISTOČNO SARAJEVO - Roman “Ptice selice” Predraga Đurića iz Novog Sada pobjednik je konkursa “Sovica” za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

Ovu odluku donio je žiri koji je radio u sastavu Zorana Opačić, Milena Ivanović Kovačević i Berislav Blagojević.

Kako je saopšteno iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva nagrađeni rukopis predstavlja izrazito promišljenu i slojevitu romanesknu priču o odrastanju u vremenima krize i tranzicije. Pripovjedan je iz pozicije dječaka na pragu adolescencije koji pokušava da spozna sopstveni identitet i mjesto u urušenom svijetu.

U saopštenju žirija navedeno je da se radnja širi iz porodičnog kruga ka spoljnom svijetu, a tri generacije - školska djeca različitog uzrasta, roditelji i penzioneri - baka i deka omogućavaju da se preciznije naslika društveni kontekst i pokaže na koje načine on vrši pritisak na porodični nukleus. Kroz njihovu sudbinu prelamaju se brojni udesi srpskog naroda na kraju prošlog i u novom vijeku, a riječ je o ratnim izbjeglicama koji su morali da ostave dom i zavičaj i nasele se u staroj bakinoj kući u vojvođanskom selu kraj Kanala, blizu Dunava.

- Rukopis “Ptice selice” odlikuje izraziti kvalitet, zatim zrelost, uspješno uobličenje i cjelovita zamisao. Priča o porodici koja, uprkos životnim nedaćama, ima snage i vjere da krene u susret novim izazovima, koja svoj dom gradi ne u spoljašnjem prostoru, već iznutra, u međusobnoj ljubavi, vraća nas nekim osnovnim ljudskim vrijednostima i mlade čitaoce snaži za život u sadašnjici - navedeno je u saopštenju.

Književna nagrada “Sovica” izdavačke kuće Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo, obuhvata plaketu, povelju za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu, objavljivanje djela u tiražu od 500 primjeraka te autorsku naknadu od 3.000 KM i 20 primjeraka knjige. Pravo učešća na konkursu imali su svi autori koji pišu i stvaraju na srpskom jeziku, pod uslovom da rukopis knjige za djecu nije nikada ranije objavljen.

Na konkurs je pristiglo 15 rukopisa pod šiframa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana