Роман “Птице селице” Предрага Ђурића добитник “Совице”

Срна
Роман “Птице селице” Предрага Ђурића добитник “Совице”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Роман “Птице селице” Предрага Ђурића из Новог Сада побједник је конкурса “Совица” за најбољу необјављену књигу за дјецу.

Ову одлуку донио је жири који је радио у саставу Зорана Опачић, Милена Ивановић Ковачевић и Берислав Благојевић.

Како је саопштено из Завода за уџбенике и наставна средства награђени рукопис представља изразито промишљену и слојевиту романескну причу о одрастању у временима кризе и транзиције. Приповједан је из позиције дјечака на прагу адолесценције који покушава да спозна сопствени идентитет и мјесто у урушеном свијету.

У саопштењу жирија наведено је да се радња шири из породичног круга ка спољном свијету, а три генерације - школска дјеца различитог узраста, родитељи и пензионери - бака и дека омогућавају да се прецизније наслика друштвени контекст и покаже на које начине он врши притисак на породични нуклеус. Кроз њихову судбину преламају се бројни удеси српског народа на крају прошлог и у новом вијеку, а ријеч је о ратним избјеглицама који су морали да оставе дом и завичај и населе се у старој бакиној кући у војвођанском селу крај Канала, близу Дунава.

- Рукопис “Птице селице” одликује изразити квалитет, затим зрелост, успјешно уобличење и цјеловита замисао. Прича о породици која, упркос животним недаћама, има снаге и вјере да крене у сусрет новим изазовима, која свој дом гради не у спољашњем простору, већ изнутра, у међусобној љубави, враћа нас неким основним људским вриједностима и младе читаоце снажи за живот у садашњици - наведено је у саопштењу.

Књижевна награда “Совица” издавачке куће Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево, обухвата плакету, повељу за најбољу необјављену књигу за дјецу, објављивање дјела у тиражу од 500 примјерака те ауторску накнаду од 3.000 КМ и 20 примјерака књиге. Право учешћа на конкурсу имали су сви аутори који пишу и стварају на српском језику, под условом да рукопис књиге за дјецу није никада раније објављен.

На конкурс је пристигло 15 рукописа под шифрама. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана