Rembrant-Neshvaćeni genije u istoriji slikarstva roćen na današnji dan

Srna
Foto: vikipedija

Holandski slikar Harmens van Rajn Rembrant (1606-1669), jedan od najvećih u istoriji slikarstva, rođen je na današnji dan 1606. godine.

Uradio je 650 uljanih slika, oko 300 gravira i gotovo 2.000 crteža, uključujući remek-djela kao što su -Noćna straža-, -Izgubljeni sin-, -Čas anatomije doktora Tulpa-, -Hristos kao baštovan-, -Dobri Samarićanin-, -Hodočasnici u Emausu-, -Suknari-, -Vitsavej-, -Jakov blagosilja unuke-, -Venera i Kupidon-, -Vjerenici-, -Flora-, -Danaja-, -Starica- i -Jevrejska nevjesta-.

Rembrant je jedan od najuticajnijih ličnosti zapadnoevropske umjetnosti 17. vijeka.

Psihološka dubina njegovih portreta i produbljena interpretacija biblijskih događaja koje je rado slikao, ostali su do danas jedinstveni i neponovljivi.

Njegovo slikarstvo stilski pripada baroku. Ovo doba je poznato kao zlatno doba Holandije, kada je ta zemlja doživjela politički, privredni i umjetnički procvat.

Već za života Rembrantova djela su kopirana i imitirana. Poslije njegove smrti kritičari, pristalice klasicizma, nisu imali visoko mišljenje o njegovom slikarstvu, ali su njegove slike bile omiljene i na cijeni kod privatnih kolekcionara.

U 18. vijeku pojavili su se slikari u Njemačkoj i Engleskoj koji su bili nadahnuti njegovim djelom. Rembrantov život postao je predmet različitih mitova i legendi.

Tek sredinom 19. vijeka pojavili su se ozbiljni istraživači njegovog života i stvaralaštva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana