Рембрант-Несхваћени геније у историји сликарства роћен на данашњи дан

Срна
Foto: википедија

Холандски сликар Харменс ван Рајн Рембрант (1606-1669), један од највећих у историји сликарства, рођен је на данашњи дан 1606. године.

Урадио је 650 уљаних слика, око 300 гравира и готово 2.000 цртежа, укључујући ремек-дјела као што су -Ноћна стража-, -Изгубљени син-, -Час анатомије доктора Тулпа-, -Христос као баштован-, -Добри Самарићанин-, -Ходочасници у Емаусу-, -Сукнари-, -Витсавеј-, -Јаков благосиља унуке-, -Венера и Купидон-, -Вјереници-, -Флора-, -Данаја-, -Старица- и -Јеврејска невјеста-.

Рембрант је један од најутицајнијих личности западноевропске умјетности 17. вијека.

Психолошка дубина његових портрета и продубљена интерпретација библијских догађаја које је радо сликао, остали су до данас јединствени и непоновљиви.

Његово сликарство стилски припада бароку. Ово доба је познато као златно доба Холандије, када је та земља доживјела политички, привредни и умјетнички процват.

Већ за живота Рембрантова дјела су копирана и имитирана. Послије његове смрти критичари, присталице класицизма, нису имали високо мишљење о његовом сликарству, али су његове слике биле омиљене и на цијени код приватних колекционара.

У 18. вијеку појавили су се сликари у Њемачкој и Енглеској који су били надахнути његовим дјелом. Рембрантов живот постао је предмет различитих митова и легенди.

Тек средином 19. вијека појавили су се озбиљни истраживачи његовог живота и стваралаштва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана