Radisav Milić, dobitnik “Zlatne sove” za “Glas Srpske”: Nagrade potvrda važnosti pisanja

Ilijana Božić
Radisav Milić, dobitnik “Zlatne sove” za “Glas Srpske”: Nagrade potvrda važnosti pisanja

BANjALUKA - Ne bežim od osećaja da je književna nagrada nešto mnogo važno u životu jednog pisca. Živeći živote koje živimo, na margini društvenih tokova, one su jedini način da dobijemo potvrdu da ono što radimo, pišući knjige u našim tišinama, nekome jeste bitno.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” književnik Radisav Milić, koji je dobitnik ovogodišnje nagrade “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo za najbolji neobjavljeni roman, za rukopis “U krugu”.

Milić je naglasio da ne dobiti književnu nagradu ne znači da ono što smo pisali nema nikakvu vrijednost.

- Siguran sam da se u romanima koji nisu dobili nagradu, kao i u onima koji su dobili drugu i treću zaista nalaze važne poruke života i važni tekstovi. I 2017. godine sam bio nagrađen na konkursu za “Zlatnu sovu”. Tada sam zauzeo treće mesto i čitajući knjige svojih konkurenata uvidio sam da su vredne. Kao neko ko je bio i treći i prvi, ko je imao priliku da gubi i da dobija svestan sam da su nagrade neverovatno bitna stvar za kulturni prostor Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Srbije - istakao je Milić.

Dodao je da je važno pohvaliti Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, jer se borio da održi konkurs u teškim okolnostima.

- Postoje ljudi kojima je pisanje bitno i koji se trude da godinama, bez obzira na teške okolnosti, održe konkurs na visokom nivou - kazao je Milić i dodao da se na svakom konkursu pojavi desetak romana izuzetne vrijednosti te da je njegovo održavanje vrednovanje dobrih knjiga, pisane riječi i misije koju književnost ima na ovim prostorima.

Prema njegovim riječima, ovo je knjiga koja govori o čovjeku koji odlazi u svijet želeći da pobjegne od prošlosti i od života u sirotinjskom domu za nezbrinutu djecu.

- Ostavljajući svoje uspomene, pokušava da pronađe novi život u daljini. No, kako to obično biva, naše krivice i zločini vraćaju nam se kao neka vrsta kazne. Glavni junak susrećući se sa teškim problemom umiranja na Onkološkoj klinici u Beogradu zapravo pokušava da rešava neke probleme iz svog pređašnjeg života. Suočavajući se sa smrću i pokušavajući da spozna smisao sopstvenog života, hvata se u koštac sa teškim avetima prošlosti i pokušava da ih reši - objasnio je Milić.

Istakao je da glavni junak romana “U krugu” shvata da nam se sve što uradimo vraća kroz neku vrstu koncentričnih krugova, kao neka vrsta cijene koju moramo da platimo za krivice koje smo učinili.

- Knjiga je blizu romana toka svesti, ali ne sasvim. To je psihološki roman koji nije lišen dinamike, ima fabulu koja je sadržana u onome što se dešava kao radnja u ljudskom karakteru. Ovaj rukopis nam kazuje da ne znamo šta je suština naše sreće i nesreće i onog što živimo. Dakle, da mi zapravo i ne prepoznajemo koji su to trenuci kada smo srećni ili kada gubimo te da nismo ni svesni da gubimo, jer nam to izgleda kao nekakav dobitak - ispričao je Milić.

Naglasio je da je ovo jedna od rijetkih knjiga u srpskoj književnosti kod koje su tema i ideja istovjetne.

- Osnovna tajna ovog rukopisa je da čovek ostavlja ženu koju voli zbog nerazumevanja, neizgovorenih reči i oćutanih tajni. Doživljava da se njihova ljubav vraća kao neka vrsta kazne njihovom detetu u trenucima kada se on suočava sa smrću - zaključio je autor i naveo da je najbolja preporuka čitaocima da pročitaju knjigu.

“Nečista krv”

Dodao je da ga je na pisanje ovog djela inspirisala “Nečista krv” Borisava Stankovića.

- Najteži problem knjige “U krugu” je pitanje incesta. Čitajući Boru Stankovića otkrio sam vrstu problema koji postoji u srpskom karakteru kada je u pitanju suočavanje anime i animusa. To je hvatanje u koštac sa onim u nama kada dodirujemo granične vrednosti naše ljudskosti, kada pokušavamo ili prelazimo te granice - zaključio je Milić i dodao da je romanom pokušao da objasni da nam se sve ono što u životu radimo vraća kroz neku vrstu svog antipoda.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana