Pjesnik Uglješa Kesić za “Glas Srpske” o novoj zbirci poezije “Noć kad su palili knjige”: Krik protiv učmalosti društva

Milanka Mitrić
Pjesnik Uglješa Kesić za “Glas Srpske” o novoj zbirci poezije “Noć kad su palili knjige”: Krik protiv učmalosti društva

BANjALUKA - Moja zbirka poezije “Noć kada su palili knjige” dosta dugo je rasla u meni i sam naslov zbirke govori da je ovo jedan moj krik protiv učmalosti društva i degradacije pisane riječi.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” pjesnik Uglješa Kesić, o drugoj zbirci poezije, koja je objavljena prije nekoliko dana.

- Sama poezija koja je skrivena među koricama grupisana je po glavama i naći će se nešto svakako za svakoga - dodaje on.

Prvu zbirku, koja nosi naziv “Zažmiri”, Kesić je objavio 2018. godine.

-  Najveća razlika između moje prve zbirke poezije “Zažmiri” i zbirke “Noć kad su palili knjige” je ta da su u ovoj zbirci pjesme  emotivnije nego u prvoj, a za sebe mislim da sam nekako više sazrio u ovoj drugoj zbirci nego u prvoj - rekao je Kesić.

Kesić, inače profesor istorije, navodi da je to zanimanje uticalo na njegovu poeziju, dajući joj novu dozu raznovrsnosti.

- U mojoj knjizi mnogo je istorijskih pjesama, pomoću kojih kojim dajem jedan omaž istoriji koja je duboko ukorijena u moju ličnost - kaže on.

Trenutno posvećen samo poeziji, Kesić naglašava da nije isključeno da bi u budućnosti mogao da se oproba i u pisanju proze.

- To će se desiti ukoliko me ponese pisana riječ, a svakako mislim da ako se i desi to će vjerovatno biti nešto vezano za istoriju Banjaluke. Istorijsku fikciju cijenim iako sam više za nekakve dokumentovane događaje koje su se desili u našoj prošlosti - dodaje on.

Kako objašnjava, ova godina, kako za sve, tako i za umjetnost bila je nešto što bi bilo najbolje da zaboravimo i da smo svi ostali intelektualno osakaćeni i uskraćeni za kulturna dešavanja.

- U ovoj godini bili smo na nekakvoj prisilnoj životnoj i kulturnoj stanici i uglavnom smo putem društvenih mreža kulturno se uzdizali i razmjenjivali mišljenja sa ostalim kolegama i rodbinom. Za dalje, samo ću reći da imam vjere za poboljšanje jer svašta je kultura prošla i opet se vratila na stare staze slave - smatra Kesić.

Kada govori o umjetnosti, uopšteno, on naglašava da ona i jeste vid bjega od stvarnosti, zato što umije da pruži utočište.

- Rekao bih da umjetnost ima dvostruku ulogu jer nekada bude ta koja nam pruži utočište od sumorne stvarnosti sa svojom dušom a nekada nam svojim srcem pomogne da se sakrijemo u nama neke drage književne likove i da malo živimo njihove živote a da svoje probleme ostavimo po strani  - bar dok knjiga traje - naveo je Kesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana