Pet romana u užem izboru za nagradu “Vladan Desnica”: Kruna života i stvaralaštva

Ilijana Božić/agencije
Pet romana u užem izboru za nagradu “Vladan Desnica”: Kruna života i stvaralaštva

BEOGRAD - Romani “Deca” Milene Marković, “Ruža pod ledom” Mirka Demića, “Petlja” Dejana Aleksića, “Smrtni ishod atletskih povreda” Milice Vučković i “Španska čizma” Vladimira Kopicla ušli su u najuži izbor za novoustanovljenu godišnju nagradu Narodne biblioteke Srbije “Vladan Desnica” za najbolji roman.

Ovaj izbor su saopštili upravnik Narodne biblioteke Srbije, književnik Vladimir Pištalo i akademik, dramski pisac Dušan Kovačević.

Stručni žiri broji devet članova, predsjednik je akademik Dušan Kovačević, a članovi su književnici Vladan Matijević, Vladimir Tabašević, Ljubica Arsić, Milisav Savić, Mirjana Mitrović, Enes Halilović, Vule Žurić i Dejan Stojiljković.

Vladimir Pištalo je istakao da sama dodjela ovog priznanja pada na najduži dan u godini, kada je dan najviše udaljen od mraka.

- Takođe, to je i svetski, Međunarodni dan muzike, koja kao umetnost predstavlja jednu drugu vrstu svetlosti. U čuvenom delu “Luča mikrokozma” Petra Petrovića Njegoša ističe se svetlost života i stvaralaštva. Sve to simboliše nagrada “Vladan Desnica” - rekao je Pištalo.

Dušan Kovačević je istakao da mu je velika čast da bude predsjednik žirija, te da su u protekla tri mjeseca pročitali blizu 100 romana.

- Dodela nagrade je na dan i datum kada imamo dosta dvojki 21.6.2022. godine. Nadam se da će ova godina biti važna po ovoj nagradi, koja se pojavljuje u doba kada nismo pali, nego smo posrnuli. Krenuli smo od strašne pandemije sve do aktuelnog nesrećnog rata u svetu. Verujem da će nagrada “Vladan Desnica” u budućnosti biti jedna od najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i regionu - zaključio je Kovačević.

Novčani dio nagrade iznosi 12.000 evra i biće dodijeljen 21. juna od 12 sati kod nekadašnje zgrade Narodne biblioteke Srbije, na Kosančićevom vencu u Beogradu.

O Desnici

Vladan Desnica je bio je srpski i jugoslovenski književnik. Studirao je pravo i filozofiju u Zagrebu i Parizu, a diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1930. godine. Radio je kao advokat, a zatim je prešao u državnu službu. Tokom 1934. pokrenuo je književno-istorijski godišnjak “Magazin sjeverne Dalmacije”, koji je uređivao dvije godine i štampao ćirilicom u Splitu. Njegov roman “Proljeća Ivana Galeba” koji je, čim je objavljen, osvojio Zmajevu nagradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana