NUB RS proslavila slavu Svete Ćirila i Metodija

B.P.
NUB RS proslavila slavu Svete Ćirila i Metodija

BANjALUKA - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske proslavila je danas slavu Svete Ćirila i Metodija.

U okviru slavske svečanosti Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk uručio je Letopise Matice Srpske Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Direktorica NUB RS, Ljilja Petrović Zečić, zahvalali se Njegovom preosveštenstvo na vrijednom poklonu i podsjetila da biblioteka svoju slavu obilježava od 1999. godine.

- Slavimo ovaj dan kao dan slovenske pismenosti i kulture, ali i kao dan Biblioteke, mi ostajemo na našem putu i slijedimo one staze koje su zatrli Ćirilo i Metodije još prije 1.160 godina, kada su sa pismom glagoljicom krenuli put pismenosti i kulture - izjavila je Petrović Zečićeva.

Dodala je da NUB RS nastala od Srpske čitaonice u Banjaluci kao želja i potreba za prosvećivanjem i znanjem.

- Ovo je dan kad ne slavimo i ne obilježavamo samo Ćirila i Metodija, obilježavamo i poklanjamo se onima koji su na njihovom putu: Venclović, Orfelin, Karadžić, Selimović, Kočić, Pupin, Tesla i mnogi drugi čija se djela nalaze u ovoj biblioteci. Ove godine se obilježava i 200 godina od izlaska prvog srpskog časopisa za književnost, nauku, umjetost 'Letopis matice srpske', čiji se originalni primjerak iz 1826. godine nalazi u fondu naše biblioteke - navela je Petrović Zečićeva, dodajući da NUB RS ima oko milion publikacija, te da sumisija i vizija nauka, obrazovanje i znanje dostupno svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana