Nova priznanja za književnika Milada Obrenovića iz Rogatice

S. M.
Nova priznanja za književnika Milada Obrenovića iz Rogatice

Rogatica - Milad Obrenović iz Rogatice, iako mu književnost nije profesija, član je Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije. Ne bez razloga jer iza njega stoji šest izdatih knjiga poezije, pet knjiga aforizama, tri knjige humoristično-satirične poezije, dvije knjige poezije za djecu i jedna pripovjedaka.

Tu je i zbornik aforizama “Istočno od zapada”, a zastupljen je i u brojnim drugim antologijama i zbornicima aforizama za odrasle i djecu, u zbornicima haiku poezije i zbornicima pripovijetki.

Da se radi o neumornom stvaraocu pokazuju i priznanja koja stalno pristižu. Samo u periodu od aprila do juna ove godine okitio se sa četiri zlata za svoje književno stvaralaštvo.

Prvo je stiglo uz 1. april kao Dan šale od Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada za peti put osvojeno prvo mjesto i nagradu na konkursu na temu “Ima li mene tamo - IMT” za  top 10 najboljih aforizama, najbolju satiričnu pjesmu, najbolju satiričnu pjesmu u akrostihu i najbolji epigram. To laskavo priznanje osvojio je u konkurenciji 176 autora iz sedam država sa 1.350 aforizama, 113 pjesama i 84 epigrama.

Tokom ove godine dobio je Zlatnu značku Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije za nesebičan, predan i dugotrajan rad i stvaralački doprinos u širenju kulture od nacionalnog značaja. Na međunarodnom konkursu pjesnika “Zlatno pero - Ljubljana 2019” Obrenovićeva pjesma zavrijedila je Zlatnu značku, koja će mu biti uručena 24. avgusta u Ljubljani na tradicionalnoj prezentaciji srpske kulture “Veseli dani srpske dijaspore Slovenije”. Osvojio je “Zlatni pečat ćirilice” za pjesmu “Pogledi rasuti po tebi”.

- Nagrada imam dosta i sve su mi drage. Ipak, izdvajam Zlatnu značku Kulturno-prosvjetne zajednice Srbije. Ogromna je čast i zadovoljstvo primiti ovako značajnu nagradu. Zbog toga sam srećan, ponosan i počastvovan što sam svojim radom zavrijedio ovako visoko priznanje Republike Srbije, posebno što su je, od uvođenja 1976,  dobijali samo eminentni ljudi iz svijeta kulture i umjetnosti - rekao je Obrenović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana