Miloš Kovačević, profesor i lingvista o novom broju časopisa “Nova Zora”: Objedinjena srpska književnost i kultura

Ilijana Božić
Miloš Kovačević, profesor i lingvista o novom broju časopisa “Nova Zora”: Objedinjena srpska književnost i kultura

BANjALUKA - “Nova Zora” je od prvog do 67. broja nastojala biti ne lokalni, hercegovački, nego svesrpski kulturni i književni časopis. Ona nikad nije dijelila niti dijeli, nego je objedinjavala i objedinjuje srpsku književnost i kulturu.

Kazao je ovo za “Glas Srpske” lingvista i profesor Filozofskog fakulteta u Palama i Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević, glavni i odgovorni urednik “Nove Zore”, povodom novog broja ovog časopisa koji treba da izađe u septembru.

Nedavno je objavljen proljetno-ljetni dvobroj, a kako je Kovačević istakao, značajna pažnja posvećena je političkoj situaciji u Crnoj Gori.

- “Pismo patrijarha Pavla crnogorskoj javnosti i političarima”, koje je napisano prije 21 godinu, a koje je i danas i te­ kako aktuelno, otvara objavljeni dvobroj 65-66. U njemu patrijarh Pavle apeluje na zaustavljanje nacionalne i vjerske “bratomržnje” u Crnoj Gori, preklinjući prije svega crnogorske političare i njihove sljedbenike da se “ne brukaju kao narod i ljudi, već da budu svetao primer moralnog junaštva koje ih je proslavilo u srpstvu i čitavom svetu” - kazao je Kovačević.

Naglasio je da za štampu pripremljeni broj 67. otvara besjeda vladike Nikolaja o vladici Radu.

- Riječ je o besjedi “Govor na Cetinju”, održanoj “na dan prenosa Njegoševih moštiju na Lovćen” 1925. godine, u kojoj se na najbolji način oslikava srpski karakter Crne Gore i njene istorije - naveo je Kovačević.

Objasnio je da rubriku “Poezija” otvara Milica Bakrač, najveća srpska pjesnikinja iz Crne Gore, sa šest pjesama, od kojih su četiri posvećene (ne)posredno litijama u Crnoj Gori, a tri imaju čak i posvete.

- Prva “Gospode, nije nam hladno” posvećena je odbrani srpskih svetinja u Crnoj Gori, “Ruka” je posvećena mitropolitu Amfilohiju i “Sonet pastiru” vladici Joanikiju. Tako je “Nova Zora” na najbolji, poetski način oslikala aktuelno stanje u Crnoj Gori - istakao je Kovačević.

Naglasio je da je u proljeće 2004. godine izašla prva “Nova Zora”, čiji su izdavači odbori SKPD “Prosvjeta” u Bileći i Gacku.

- Sada je časopis u 16. godini izlaženja. Nema gotovo nijednoga pisca niti značajnijeg srpskog kulturnog poslenika na aktuelnoj srpskoj književnoj i kulturnoj sceni koji se nije oglasio u nekim od tekstova “Nove Zore”. Do sada je objavljeno više od 3.000 tekstova, koje je potpisalo više od 1.300 autora - naglasio je Kovačević.

Istakao je da je broju za proljeće i ljeto pečat dalo 65 autora, te da čitaoci mogu da pročitaju radove pjesnika, prozaista, satiričara i aforističara.

 - Pripremili smo zanimljive radove esejista i naučnika, deset prikaza literarnih i naučnih knjiga, ali i priloge iz likovnog i muzičkog života - objasnio je Kovačević.

Kako je kazao, u 67. broju, koji je pripremljen za štampu, u stalnim rubrikama radove objavljuje 64 pjesnika, proznih pisaca, esejističara, naučnika i prikazivača, među kojima su Milica Bakrač, Jovan Delić, Milanka Babić i drugi.

- U dva štampana broja “Nove Zore” za 2020. godinu svoje pjesme, prozu, eseje, prikaze, likovnu i muzičku kritiku objavljuje čak 129 autora sa svih srpskih prostora - ispričao je Kovačević.

Naglasio je da u rubrikama “Prikazi”, “Povodom” i “Kulturna događanja u Istočnoj Hercegovini” čitaoci mogu da se upoznaju sa svim novinama koje se dešavaju na književnoj sceni.

- Ništa što je aktuelno, a značajno na srpskoj književnoj, likovnoj i muzičkoj sceni “Nova Zora” ne zaobilazi. To se najbolje vidi i po prvoj rubrici časopisa koja nosi naziv “Naši ljudi i krajevi”. Tim tekstovima se obilježavaju značajni kulturni događaji, najčešće godišnjice života ili smrti poznatih srpskih pisaca ili naučnika, a kojih je u ova dva broja čak deset - obrazložio je Kovačević.

Dodao je da stoga ne treba da bude čudno što je “Nova Zora”, po značaju za srpsku književnost i kulturu, već nakon nekoliko godina izlaženja upoređena sa najstarijim srpskim časopisom, čiji početak bijaše godine 1826 - “Letopisom Matice srpske”. To poređenje nije izrekao bilo ko, nego jedan od najvećih srpskih pisaca, autor takvih djela kakva su “Koreni” i “Vreme smrti” - Dobrica Ćosić.

  Priprema

Kovačević je naglasio da bi jesenji broj trebalo da bude spreman za septembarske “Ćorovićeve susrete” u Bileći i Gacku.

- Broj 68, za zimu, nadamo se, biće pripremljen već u oktobru. Trebalo bi, ako finansijske mogućnosti dozvole, jer “Nova Zora” jedva finansijski sastavlja kraj s krajem, da se pojavi iz štampe do kraja 2020. godine - rekao je Kovačević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana