Marko Milovanović Marun: Nagrada je mehanizam da shvatim da sam na pravom putu

Srna
Marko Milovanović Marun: Nagrada je mehanizam da shvatim da sam na pravom putu

SREBRENICA - Pjesnik iz Srebrenice Marko Milovanović Marun, jedan od troje ovogodišnjih dobitnika nagrade "Stražilovo" za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u kulturnoj instituciji "Brankovo kolo" u Sremskim Karlovcima, smatra da su nagrade jedini mehanizam da mladi stvaralac shvati da je na pravom putu s obzirom na tretman poezije u društvu.

"Posebna mi je čast što je žBrankovo kolož izdavač moje knjige, uz to je još i nagrađena i to predstavlja izuzetan osjećaj i zadovoljstvo", navodi Milovanović.

Prema njegovoj ocjeni, Branko Radičević, čije ime nosi književna institucija koja dodjeljuje pjesničku nagradu "Stražilovo", otvorio je vrata srpske književnosti ka evropskim kulturnim tokovima i uticao da naredne generacije propjevaju svojim glasom i jezikom.

Naslovi njegovih knjiga su metaforički i, kako pojašnjava, "odraz su jednog vremena u kome je svjetlosna putanja, kojom treba da krenemo, zapravo, besmisao".

"Mrak nevidljive stvarnosti jedan je od načina da se domognemo sunca u metafizičkom prostoru iracionalnog prepoznavanja istine", ističe Milovanović.

On smatra da djelatnost svakog pjesnika nije da pruži konkretne odgovore već da istupi licem ka svijetu u potrazi za slobodom.

Marun navodi da nikada nije pokušavao da poezijom dođe do novog života, nego je prepuštao da život piše poeziju i da tako nastaju njegove pjesme.

"Svjesno se bavim kritičnom ljudskom situacijom noseći viševjekovnu muku čovječanstva na sopstvenoj koži. U ovoj, drugoj, knjizi poezije koju je žiri nagradio, pronalazio sam fragmente svakodnevnog života kojima sam pokušao da dam univerzalno značenje. Smatram da poezija ne treba biti isključivo zaključana u razum već da u ambijentu sna i imaginacije obiluje slobodom u samoći kao najplodnijoj porodilji pisane i žive riječi", kaže ovaj višestruko nagrađivani pjesnik.

Prisjećajući se vremena i prvih napisanih stihova, Marun ističe da je prvu pjesmu napisao 1995.godine kao sedmogodišnjak, pri povratku iz izbjeglištva u oslobođenu Srebrenicu.

"Pjesma je bila o zavičaju kojeg se nisam sjećao, ali čije slike sam opisao na osnovu priča starijih", prisjeća se on.

Marun objašnjava da se poezijom počeo baviti preko muzike. Kao srednjoškolac je maštao da ima svoj rok bend, ali je otišao u drugom smjeru i počeo da piše poeziju.

"Ličnost zbog koje sam počeo pisati je Milan Mladenović iz grupe žKatarina velikaž, a ja sam iskušenik koji treba da dokaže kroz vrijeme da li sam bio vrijedan da me ozari plamen poezije", ocjenjuje Milovanović.

On kaže da nagrade doprinose afirmaciji, ali da nije naišao na razumijevanje i zainteresovanost književnih krugova u Republici Srpskoj, da se nije ni nametao i da krči svoj pjesnički put.

"Nagrade motivišu, a sa ovom nagradom osjećam još veću odgovornost jer sam zakoračio na dobro utabanu pjesničku stazu kojom je hodilo desetine izuzetnih pjesnika. Jedini mi je cilj da dostojanstveno služim pisanoj i živoj riječi bez kojih nema zdravog krvotoka našeg jezika i stvaralaštva", poručuje Milovanović.

On ističe da u posljednje vrijeme u mnoštvu književnih konkursa rijetki su oni na koje se prijavljivao.

"U posljednjih nekoliko godina poeziju sam slao samo na konkurse koji imaju višedecenijsku tradiciju i kojima predsjedavaju istaknuti književnici i kritičari. žBrankovo kolož je jedna od vodećih institucija našeg kulturnog, duhovnog, filozofskog, kulturnog i književnog stvaralaštva i njena nagrada imponuje", ističe Marun.

Osim dvije prve nagrade za dvije objavljene knjige, dobitnik je mnoštva nagrada za poeziju za dostavljene pjesme na konkurse na koje se prijavljivao prije objavljivanja prve knjige.

Dobitnik je nagrade za najljepšu pjesmu na konkursu ljubavne poezije, koji, povodom Dana zaljubljenih - 14. februara, organizuje Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, a na istom konkursu nagrađen je za najoriginalniju pjesmu.

Marko je pisao poeziju još u osnovnoj i srednjoj školi, što se nastavilo u još većem obimu tokom studentskih dana na Palama, gdje je završio Ekonomski fakultet.

On smatra da ekonomija i poezija imaju isti cilj - a to je zadovoljavanje potreba.

"Ekonomija traži ravnotežu između ponude i potražnje i stvaranje profita za materijalno zadovoljavanje, a u poeziji, kroz njenu neopipljivost i sveobuhvatnost, dobijamo usluge medicine - zadovoljenje duše ili duhovno zadovoljstvo", pojašnjava pjesnik.

Marun je stvorio bogat pjesnički opus, a nije objavljivao do 2014. godine. Od tada učestvuje na pjesničkim konkursima i festivalima i skoro redovno biva nagrađivan.

Najdraže mu je učešće u finalu najvećeg pjesničkog festivala za mlade na prostoru eks-Jugoslavije - u Vrbasu, kao i u finalu 54. festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu.

Kao finalista pjesničkog festivala u Vrbasu zastupljen je u zajedničkoj zbirci ljubavne poezije "Izlomljeno srce" u izdanju beogradske "Gramatike".

Dobitnik je šest nagrada "Scene svih kreativnih" iz Novog Sada.

Marun je sekretar srebreničke "Prosvjete" i pokretač i organizator velikog broja kulturnih sadržaja i događaja u ovom mjestu čiji je dostojni kulturni poslanik.

"Stražilovo"

Milovanović za svoju drugu knjigu "Svevideći mrak" nagrađen je prestižnom nagradom "Stražilovo", a za prvu zbirku poezije "Oči domskih noći" dobio je prvu nagradu "Spasoje Pajo Blagojević" na pjesničkom konkursu "Pjesnička riječ na izvoru Pive" 2017. godine u Plužinama.

Prestižna nagrada "Stražilovo" postoji već 47 godina.

Žiri u obrazloženju odluke navodi da druga Marunova knjiga pjesama "Svevideći mrak" donosi snagu prethodne i nastavlja da ukazuje na očigledan talenat koji traži svoje mjesto pod književnim suncem.

"Pred nama je pesnički rukopis kultivisanog izraza, jake imaginacije i upečatljivih slika i prizora. Pesnik svetla i mraka, Marko Milovanović Marun poseduje životvorni pelcer pobednika, onoga koji savladava htonsku mrklinu svakodnevice i uspeva da se domogne svetla. žSvevideći mrakž je pesnička knjiga koja nam predstavlja formiranog autora, pesnika na dužu stazu, onoga koji neće odustati na prvoj raskrsnici ili pri novom iskušenju", naglašava se u obrazloženju.

Među dosadašnjim dobitnicima pjesničkog priznanja "Stražilovo" nalaze se Pero Zubac, Draško Ređep, Danko Popović, Luko Paljetak, Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Julijan Tamaš, Rade Obrenović, Vojislav Despotov, Vićazoslav Hronjec, Nenad Grujičić, Ileana Ursu, Anđelko Anušić, Zafir Hadžimanov, Sava Babić, Todor Bjelkić, Tibor Varadi, Mišo Avdalović, Blagoje Baković i Žarko Aćimović.

"Stražilovo" su dobili i Perica Markov, Ranko Čolaković, Pop Dušan Đurđev, Dragoslav Dedović, Boris Lazić, Željko Pržulj, Vesna Egerić, Goran Šaula, Lidija Đogo, Mićo Savanović, Ivan Lalović, Dubravka Milenković, Marija Sloboda, Ivana Gađanski, Ivan Despotović, Valentina Milačić, Milan Rakulj, Aleksandra Marilović, Goran Gavrić, Marija Prgomelja kao i drugi pjesnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana