Марко Миловановић Марун: Награда је механизам да схватим да сам на правом путу

Срна
Марко Миловановић Марун: Награда је механизам да схватим да сам на правом путу

СРЕБРЕНИЦА - Пјесник из Сребренице Марко Миловановић Марун, један од троје овогодишњих добитника награде "Стражилово" за најбољу пјесничку књигу објављену у културној институцији "Бранково коло" у Сремским Карловцима, сматра да су награде једини механизам да млади стваралац схвати да је на правом путу с обзиром на третман поезије у друштву.

"Посебна ми је част што је жБранково колож издавач моје књиге, уз то је још и награђена и то представља изузетан осјећај и задовољство", наводи Миловановић.

Према његовој оцјени, Бранко Радичевић, чије име носи књижевна институција која додјељује пјесничку награду "Стражилово", отворио је врата српске књижевности ка европским културним токовима и утицао да наредне генерације пропјевају својим гласом и језиком.

Наслови његових књига су метафорички и, како појашњава, "одраз су једног времена у коме је свјетлосна путања, којом треба да кренемо, заправо, бесмисао".

"Мрак невидљиве стварности један је од начина да се домогнемо сунца у метафизичком простору ирационалног препознавања истине", истиче Миловановић.

Он сматра да дјелатност сваког пјесника није да пружи конкретне одговоре већ да иступи лицем ка свијету у потрази за слободом.

Марун наводи да никада није покушавао да поезијом дође до новог живота, него је препуштао да живот пише поезију и да тако настају његове пјесме.

"Свјесно се бавим критичном људском ситуацијом носећи вишевјековну муку човјечанства на сопственој кожи. У овој, другој, књизи поезије коју је жири наградио, проналазио сам фрагменте свакодневног живота којима сам покушао да дам универзално значење. Сматрам да поезија не треба бити искључиво закључана у разум већ да у амбијенту сна и имагинације обилује слободом у самоћи као најплоднијој породиљи писане и живе ријечи", каже овај вишеструко награђивани пјесник.

Присјећајући се времена и првих написаних стихова, Марун истиче да је прву пјесму написао 1995.године као седмогодишњак, при повратку из избјеглиштва у ослобођену Сребреницу.

"Пјесма је била о завичају којег се нисам сјећао, али чије слике сам описао на основу прича старијих", присјећа се он.

Марун објашњава да се поезијом почео бавити преко музике. Као средњошколац је маштао да има свој рок бенд, али је отишао у другом смјеру и почео да пише поезију.

"Личност због које сам почео писати је Милан Младеновић из групе жКатарина великаж, а ја сам искушеник који треба да докаже кроз вријеме да ли сам био вриједан да ме озари пламен поезије", оцјењује Миловановић.

Он каже да награде доприносе афирмацији, али да није наишао на разумијевање и заинтересованост књижевних кругова у Републици Српској, да се није ни наметао и да крчи свој пјеснички пут.

"Награде мотивишу, а са овом наградом осјећам још већу одговорност јер сам закорачио на добро утабану пјесничку стазу којом је ходило десетине изузетних пјесника. Једини ми је циљ да достојанствено служим писаној и живој ријечи без којих нема здравог крвотока нашег језика и стваралаштва", поручује Миловановић.

Он истиче да у посљедње вријеме у мноштву књижевних конкурса ријетки су они на које се пријављивао.

"У посљедњих неколико година поезију сам слао само на конкурсе који имају вишедеценијску традицију и којима предсједавају истакнути књижевници и критичари. жБранково колож је једна од водећих институција нашег културног, духовног, филозофског, културног и књижевног стваралаштва и њена награда импонује", истиче Марун.

Осим двије прве награде за двије објављене књиге, добитник је мноштва награда за поезију за достављене пјесме на конкурсе на које се пријављивао прије објављивања прве књиге.

Добитник је награде за најљепшу пјесму на конкурсу љубавне поезије, који, поводом Дана заљубљених - 14. фебруара, организује Клуб умјетничких душа из Мркоњић Града, а на истом конкурсу награђен је за најоригиналнију пјесму.

Марко је писао поезију још у основној и средњој школи, што се наставило у још већем обиму током студентских дана на Палама, гдје је завршио Економски факултет.

Он сматра да економија и поезија имају исти циљ - а то је задовољавање потреба.

"Економија тражи равнотежу између понуде и потражње и стварање профита за материјално задовољавање, а у поезији, кроз њену неопипљивост и свеобухватност, добијамо услуге медицине - задовољење душе или духовно задовољство", појашњава пјесник.

Марун је створио богат пјеснички опус, а није објављивао до 2014. године. Од тада учествује на пјесничким конкурсима и фестивалима и скоро редовно бива награђиван.

Најдраже му је учешће у финалу највећег пјесничког фестивала за младе на простору екс-Југославије - у Врбасу, као и у финалу 54. фестивала културе младих Србије у Књажевцу.

Као финалиста пјесничког фестивала у Врбасу заступљен је у заједничкој збирци љубавне поезије "Изломљено срце" у издању београдске "Граматике".

Добитник је шест награда "Сцене свих креативних" из Новог Сада.

Марун је секретар сребреничке "Просвјете" и покретач и организатор великог броја културних садржаја и догађаја у овом мјесту чији је достојни културни посланик.

"Стражилово"

Миловановић за своју другу књигу "Свевидећи мрак" награђен је престижном наградом "Стражилово", а за прву збирку поезије "Очи домских ноћи" добио је прву награду "Спасоје Пајо Благојевић" на пјесничком конкурсу "Пјесничка ријеч на извору Пиве" 2017. године у Плужинама.

Престижна награда "Стражилово" постоји већ 47 година.

Жири у образложењу одлуке наводи да друга Марунова књига пјесама "Свевидећи мрак" доноси снагу претходне и наставља да указује на очигледан таленат који тражи своје мјесто под књижевним сунцем.

"Пред нама је песнички рукопис култивисаног израза, јаке имагинације и упечатљивих слика и призора. Песник светла и мрака, Марко Миловановић Марун поседује животворни пелцер победника, онога који савладава хтонску мрклину свакодневице и успева да се домогне светла. жСвевидећи мракж је песничка књига која нам представља формираног аутора, песника на дужу стазу, онога који неће одустати на првој раскрсници или при новом искушењу", наглашава се у образложењу.

Међу досадашњим добитницима пјесничког признања "Стражилово" налазе се Перо Зубац, Драшко Ређеп, Данко Поповић, Луко Паљетак, Радомир Путник, Слободан Павићевић, Јулијан Тамаш, Раде Обреновић, Војислав Деспотов, Вићазослав Хроњец, Ненад Грујичић, Илеана Урсу, Анђелко Анушић, Зафир Хаџиманов, Сава Бабић, Тодор Бјелкић, Тибор Варади, Мишо Авдаловић, Благоје Баковић и Жарко Аћимовић.

"Стражилово" су добили и Перица Марков, Ранко Чолаковић, Поп Душан Ђурђев, Драгослав Дедовић, Борис Лазић, Жељко Пржуљ, Весна Егерић, Горан Шаула, Лидија Ђого, Мићо Савановић, Иван Лаловић, Дубравка Миленковић, Марија Слобода, Ивана Гађански, Иван Деспотовић, Валентина Милачић, Милан Ракуљ, Александра Мариловић, Горан Гаврић, Марија Пргомеља као и други пјесници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана