Književnik Vule Žurić promovisao zbirku “Forenzika Itake”: I danas osjećam radost dok stvaram

Milanka Mitrić
Književnik Vule Žurić promovisao zbirku “Forenzika Itake”: I danas osjećam radost dok stvaram

Banjaluka - Praveći izbor, bilo mi je drago, ma koliko da sam vidio mana u tim pričama, da svuda postoji radost, koju ja i dan-danas osjećam kada radim. I zato je meni ova knjiga važna, bez obzira na to što je mračna i što ima taj faktor koji se pojavio.

Ispričao je ovo književnik Vule Žurić, koji je promovisao zbirku izabranih priča “Forenzika Itake” prvog dana 24. Međunarodnog sajma knjige u organizaciji “Glasa Srpske”.

- Mi živimo jedan duboki poraz, što nije nikakva sramota i radujemo se u tom porazu. Bez obzira na to, živimo doba svjetskog opadanja, a mi volimo da smo u tome svjetski prvaci. Ova knjiga je morala da bude uz tu radost, nešto što insistira na toj gorčini, o onome o čemu pripovijeda - dodao je Žurić, s kojim je tokom promocije razgovarao književnik Berislav Blagojević.

Žurićeva zbirka obuhvata izabrane priče, te dvije nove i do sada neobjavljene priče. Po jednoj od njih je ova zbirka dobila ime “Forenzika Itake”. I na neki način zbirka predstavlja svojevrsni presjek stvaralaštva u proteklih trideset godina. Prvi tekst koji je objavio bio kritika filma “Beti Blu”, za jedan časopis, a nakon toga objavljena je prva zbirka knjiga “Umri muški”, 1991. godine.

- Kao da sam cijeli život živio u knjigama, prvo u porodičnoj kući, pa u stanu. Bilo je to privikavanje na knjige kao na najveću radost u životu. Nakon toga je bio taj prelazak sa strane čitaoca na nekoga ko ponekad nešto i napiše. Za sve što sam čitao i gledao dobio sam priliku da to napravim sa druge strane, da pišem o tome, da pišem kratke priče, romane, da pišem za novine, radio-drame, scenario za film, ali mislim da me ljudi najviše znaju kao pripovjedača - rekao je Žurić prilikom osvrta na sopstveno stvaralaštvo, te na značaj pružene mogućnosti da svijetu da dio svojih misli pretočenih u književna djela.

Osvrtom na književni rad Žurića, na likove u djelima, inspiracije za stvaranje, te težine naslovljavanja stvorenih djela, napravljeno je jedno putovanje kroz stvaralački proces autora.

- Suština je da stvaraš iluziju, jer ti ako prepričavaš priču, ti nisi pripovjedač, ti si prepričavač. Moraš da posmatraš svijet, da ga upijaš, da razumiješ ili ne razumiješ, ali prije nego što počneš da radiš, moraš da uzmeš neki čekić i sve to razbiješ - naglasio je Žurić, koji je dodao da mu je jedna od najvećih inspiracija pisac Danil Ivanovič Harms, čije stvaranje mu je pomoglo da zadrži jednostavnost u pisanju. Žurić je takođe istakao važnost postmoderne, koja mu je pomogla da dostigne i osjeti slobodu stvaranja.

Ovogodišnji Sajam knjige, u Sportskoj dvorani “Borik” trajaće do ponedjeljka, a tokom trajanja biće održano nekoliko panel-diskusija. Drugo veče je bilo predviđeno za panel-diskusiju “Izazovi savremene književnosti”, na kojoj su govorili Žurić, te književnica Tanja Stupar-Trifunović, te književni kritičar i profesor Igor Simanović, sa moderatorom Berislavom Blagojevićem.

Što se sajamske ponude tiče, izlagači su za sve posjetioce pripremili sajamske popuste, a Sajam knjige je otvoren svakog dana od 10 do 20 časova. Ulaznica je jednu marku.

Među izdavačima i izlagačima na ovogodišnjem Sajmu knjige su: Udruženje izdavača RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS, “Laguna”, “Vulkan”, “Dereta”, “Globosino”, “Zajednica izdavača/nakladnika u BiH”, “Obodsko slovo”, “Nostalgija”, “Andrićev institut”, “Pčelica”, “Buk”, Zavod za udžbenike Beograd, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, “Nova knjiga” i Naklada “Begen”.

Danas na programu

Panel-diskusija “Jezik i mediji” u 18 časova

 Učestvuju:

lingvista Milorad Telebak,

lingvista Goran Milašin i

književnik Marko Šelić Marčelo

Moderator: Milijana Bojić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana