Knjiga o Blagoju Jovoviću promovisana u Rogatici: Životopis heroja u vučijoj jazbini

S. M.
Knjiga o Blagoju Jovoviću promovisana u Rogatici: Životopis heroja u vučijoj jazbini

ROGATICA - Narodna biblioteka “Vojislav Lubarda” u Rogatici još jednom bila je domaćin promocije jedne nove i posebno zanimljive knjige.

Riječ je o prvom dijelu  knjige “Blagoje Jovović - srpski heroj u vučijoj jazbini”, čiji je autor  književnica i profesorica vizuelne umjetnosti Marija Jovović, predavač na predmetu društvenih nauka građanski problemi u savremenoj Argentini, inače kćerka junaka knjige čije  porijeklo  vodi iz okoline Danilovgrada u Crnoj Gori.

Knjiga koja je promovisana rogatičkim ljubiteljima pisane riječi, reče bibliotekarka Milojka Krsmanović otvarajući ovo jedinstveno književno veče, je u neku ruku životopis Blagoja Jovovića, koji je rođen 1922.  u selu Kosić, kod Danilovgrada.

Tada je, kako bilježi njegova kćerka Marija, koja je rođena i odrasla u Argentini, kao “vučijoj jazbini” prateći život oca kao spisateljica i autor više knjiga poezije, ali i romana “Zid, koža i žalost”, “Put do susreta” i nekih drugih, došla do podataka o svom ocu emigrantu prvo u Italiju, a onda prateći kretanja poraženih u Jugoslaviji na kraju Drugog svjetskog rata i od toga sačinila zanimljivu ali istinitu priču.

Njen otac,  kao pitomac vojne škole u Bileći i  Srbin patriota, pronašao je i izvršio atentat na zločinca Antu Pavelića, 10. aprila 1957. godine, a da atentator nikad nije otkriven. Tajnu je otkrio sam Blagoje mitropolitu Amfilohiju, 55 godina nakon atentata, u manastiru Ostrog.

O knjizi je govorila i autorka Mafrija de los Angeles Jovović, koja je rekla da je knjigu pripremala  više od tri godine.

Sačinjava je osam poglavlja koja su ilustrovana velikim brojem fotografija i drugih originalnih dokumenata.

Uz promociju knjige o Blagoju Jovoviću, ljubitelji lijepe pisane riječi u Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” u Rogatici, ali  ovoga puta iz domena istorije,  imali su priliku da prisustvuju promociji još jedne nove knjige. Radi se o knjizi “Borba za identitet i opstanak srpskog naroda - Istorija Srba 1804 - 1918”  autora Mirka Ujevića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, inače rođenog u Sarajevu, koji je rodni grad i Medicinski fakultet u njemu  morao napustiti tokom posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata i skrasiti se u Novom Sadu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana