Djelo “Večna proleća” Milana Vićića uskoro u izdanju “Brankovog kola”: Stihovima dočarao suštinu života

Ilijana Božić
Djelo “Večna proleća” Milana Vićića uskoro u izdanju “Brankovog kola”: Stihovima dočarao suštinu života

SREMSKI KARLOVCI - Povodom tradicionalne pjesničke manifestacije “Prolećni Brankovi dani 2021”, koja je posvećena jednom od najvećih pjesnika romantizma 19. vijeka Branku Radičeviću u štampi je knjiga “Večna proleća” Milana Vićića.

Izdavač je “Brankovo kolo” koje uz mnogo truda i zalaganja njeguje lik Branka Radičevića i pruža podršku mladim stvaraocima.

Ove godine u martu navršava se 197 godina od rođenja pjesnika koji nam je u amanet ostavio “Đački rastanak” opjevavši njime Frušku goru.

S Brankom Radičevićem u srpsku književnost prvi put su ušle pjesme s izrazito lirskim motivima i raspoloženjem. One su prvenstveno pjevale o radosti i ljepotama mladosti, a ova, druga knjiga Milana Vićića asocira nas na buđenje života.

Književnik Rastko Lončar istakao je da Milan Vićić sagledava život u njegovoj potpunosti.

- To je očevidno već iz činjenice da se izdvaja iz horskog napada na postojanje kao prostor jezovitog imaginarijuma izazvanog urbanom anksioznošću ili lamentiranja nad propašću onog zadrugarskog ruralnog. Takvim pristupom, Vićić nas podseća da uloga pesnika u misaono-emotivnom delovanju, koje se odvija u pauzama od uzimanja i vraćanja daha, upravo i nije inventarisanje prostora teskobe i opšteg izvrtanja rukavice rukom koja nema snage ni za pokazati šipak realijama što zatežu živce, a nekmoli društvenom ukusu udariti šamar, kao nekad Vladimir Vladimirovič - objasnio je Lončar.

Dodao je da pjesnik kakav je Milan Vićić ne obilazi površine apsoluta života sa svih strana, već suštinom čestice svakog od mogućih oblika emotivnog postojanja u svijetu navodi i nas da, skupa sa njim, za odgovorom tragamo.

Istakao je da autor dovodi čitaoca u situaciju da spusti bedeme odbrane pred invazijom na svakodnevni, ustaljeni doživljaj podjednako intenzivnom lirizacijom i redova i stihova.

“Ma nije mi ništa”

Knjiga “Ma nije mi ništa” Jelene Vujanović prvenac je ove mlade autorke iz Novog Grada.

Direktor “Brankovog kola” Nenad Grujičić istakao je da u njenoj knjizi osjećamo Desanku Maksimović i Dobricu Erića, i narodnu lirsku strunu, pomalo i epsku. Objasnio je da vjera u poeziju i pjesnički govor čine glavni stub ove knjige, te da Jelena Vujanović smatra da će joj poezija pomoći i dati odgovore na mnoga pitanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana