Danijel Gatarić, književnik, za “Glas Srpske”: Najmanju vrijednost imaju unaprijed dobijena priznanja

Milanka Mitrić
Danijel Gatarić, književnik, za “Glas Srpske”: Najmanju vrijednost imaju unaprijed dobijena priznanja

Sklon sam da budem zadovoljan svakom pohvalom. Pohvale vođene od čitalaca koji ne poznaju autora imaju najveću vrijednost. Najmanju imaju nagrade koje se dobijaju unaprijed.

To su nagrade koje se dobijaju po interesnim zonama, koje reaguju po pravilima kriminalistike, motivima djela knjige - uzročnom vezom urednika obično i člana žirija, prepoznate kako će to djelo sa motivom protivpravnosti da reaguje i unaprijed znate dobitnika, da ne kažem zločinca.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnik Danijel Gatarić, osvrnuvši se na problematiku dodjele književnih nagrada, život književnosti na ovim prostorima i na promjene koje treba da se dese. Gatarić je član Udruženja književnika Republike Srpske a njegovo djelo “Libreto” se nedavno našlo u užem izboru Evropske nagrade za književnost, a jedan je od učesnika 3. Festivala književnosti “Imperativ” u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”.

- Prostor BiH sa još neuređenim modalitetom djelovanja: ignorisanjem između entitetskih strukovnih udruženja, a tako i u djelovanju ka regionu  i prevođenju na druge svjetske jezike je plodno tle za razvoj književnih kvazinagrada koje same po sebi ne nose preporuku čitaocu, što je za svako književno djelo najbitnije - dodaje on i naglašava da ne postoje elementi vrednovanja ni težina priznanja.

Kao problematiku izdvaja frakcije skupljene oko pojedinih centara, i navodi da to ne otvara prostor za književno djelo u 2020. godini.

- Zaleđeni u 1961. godini stara garda autora i žiriji rijetko vide od leda da postoji vatra u književnosti  i danas - objasnio je Gatarić.

Kako prekinuti takav odnos prema književnosti i nagradama, prema njegovom mišljenju je jedno pitanje za koje trenutno ne postoji pravi odgovor.

- Onog trenutka kada shvatimo šta znači sukob interesa  u nagrađivanju, ostavimo ideološke i političke razlike, poštujemo ustrojstvo BiH i njene dijelove po Ustavu sami mi, po sopstvenom nahođenju moći ćemo isto očekivati i od dnevno političkih džokera. Imaćemo odgovor i značajnu nagradu o književnosti  i bez opcije pola–pola - dodaje on.

Kako navodi, kultura u sebi nosi i pristojnost, a pravo pitanje je koliko je ta pristojnost prisutna, ako se, recimo, ne poštuju uslovi žiriranja za književnu nagradu.

- Koliko smo pristojni ako ne poštujemo uslove za žiriranje donesene od strane relevantnih institucija za dodjelu EU nagrade za književnost, gdje od  četiri nominacije za nagradu članova žirija u BiH, samo dva autora ispunjavaju uslove, tj. formalni dio tj. 2-4 objavljena književna djela - naglašava on.

Poboljšanje, napredak i promjene nabolje mogu da se dese kada akteri budu usmjereniji na stvaranje  budućnosti.

- Promjene će nastupiti kad akteri prestanu gledati sebično interese i shvate da moramo praviti temelje za budućnost. Iz ugla udruženja, kako Udruženja književnika Republike Srpske  tako i strukovnih udruženja u FBiH.  Potreba sinhronizovanog djelovanja pogotovo van granica BiH,  osim ratnih veterana , a oni su dali svoje najbolje u tim nesrećnim godinama za sve, mi nemamo njihovo moralno pravo, mi svoju srčanost treba da dokažemo već danas za sutra, naravno bez pušaka, već pozitivnim vrijednostima i uvažavanjem jedni drugih i saradnjom, a tu nastupa i književnost. Pozivam autore mlađih generacija  da se učlane u reprezentativna udruženja pogotovo u Republici Srpskoj, jer sam i sam član. Naš književni glas mora da se čuje – naglašava Gatarić.

U doba pandemije, svijet jeste u fazi velikih promjena i književnost treba da igra važnu ulogu, iako često nije primarna.

- Književnost možda nije primarna u odnosu na druge umjetničke forme, poput filma ili serija, koje su zbog brzine konzumacije i manje zahtjevnosti na prvom mjestu, ali “Netfliks” nije Borhes,  biblioteka nije “Netfliks” – zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana