Podrška vjetar u leđa

Miloš Vasiljević
Podrška vjetar u leđa

Da bi naša preduzeća bila konkurentna i ispratila zahtjevno evropsko i svjetsko tržište, konstantno moraju ulagati u inovacije, obnavljati tehnologiju, jer u suprotnom gube korak za konkurencijom što za mnoge od njih može biti i kobno za nastavak proizvodnje.

Pokazatelji sa terena govore da se mnogo truda ulaže kako bi se uhvatio korak sa konkurencijom, jer privrednici moraju da sa jedne strane zadrže radnu snagu, a s druge i da obnavljaju mašine u isto vrijeme, dok većina privrednika kuburi sa manjkom novca.

Savremena tehnologija preduslov je za dobre poslovne poduhvate, a privrednici ni ove godine nisu sjedjeli skrštenih ruku, jer praksa je pokazala da se većina ulaganja kasnije isplati.

I sve to nije prošlo ispod radara Vlade Republike Srpske, budući da će subvencije od 14,5 miliona maraka biti raspoređene na 233 preduzeća iz Srpske koja su ispunila uslove za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja u ovoj godini. Nedovoljno je to da bi iz korijena promijenilo postrojenje jedne firme, ali je dobar vjetar u leđa da nastave sa investiranjem, a zauzvrat imaju podršku institucija, što im daju satisfakciju da nisu sami u svojim poduhvatima.

Na ovaj način, raste tehnološki nivo privrednih subjekata u Srpskoj, a pozitivna stvar jeste to da se više od 300 firmi odlučilo da investiraju, u vremenima i koja nisu najidealnija za poslovanje.

Ulazak u nove investicije je i hrabrost jer sa sobom nosi i rizik, ali povećava produktivnost. Dok mnogi preduzetnici već podvlače crtu za ovu poslovnu godinu, jedna lijepa vijest obradovala je i samostalne preduzetnike koji mogu računati na naknadu tokom bolovanja, a sve na osnovu Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS koji je stupio na snagu lani u septembru i koji je već dao rezultate.

U vezi sa tim, naknade plate tokom bolovanja, na koju imaju pravo i samozaposleni, spas je za male biznise, a posebno za žene, jer smo u prošlosti bili svjedoci da nisu imale pravo na refundaciju pa su često stavljale i katanac na bravu svojih firmi i to u periodu kada su bile bolesne ili na trudničkom odsustvu.

Podsticaji sa republičkog, ali i lokalnih nivoa mnogo su više od novca na mjesečnom ili godišnjem nivou jer direktno ili indirektno čuvaju radna mjesta i stare zanate, a nerijetko i ostavljaju čitave porodice na vjekovnim ognjištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje u učionici
Nasilje u učionici
Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
Šta to bijaše štednja
Šta to bijaše štednja
Sve preko leđa građana
Sve preko leđa građana
Ćutanje koje govori
Ćutanje koje govori
Perfidni šverceri
Perfidni šverceri
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana