Kriza

Miloš Vasiljević
Kriza

Kriza, termin koji se nikad više nije upotrebljavao na našem području, doživjela je svoj vrhunac tako da nema dana da taj termin ne popunjava novinske kolone, a nije zaobišao nijednu poru društva.

Najizraženija je u privredi, a to su na svojoj koži osjetili i radnici koji moraju da se zadovolje sa platama, te da u najvećem dijelu slučajeva zaborave na 13. platu, regres, zimnicu i ostale benefite koji su, i ne tako davno, bili normalnost i svakodnevica u našoj zemlji. Na 13. platu računali su zaposleni kao na bonus, sa kojim mogu proslaviti slavu ili Božić, otići na more ili zimovanje ili registrovati automobil. Sada će, za sve ove stvari, morati da odvajaju od redovnih 12 mjesečnih primanja. Ako su redovna.

Konkretno, taj vid nagrade bio je ujedno i satisfakcija za radnike da su imali uspješnu godinu sa pozitivnim bilansom i  uspješnim poslovanjem, ali zbog otežanih uslova rada i smanjenog obima posla u privrednim društvima oni koji su posljednjih godina nagrađivali radnike danas ne namjeravaju da nastave tu praksu.

Privrednici radnicima objašnjavaju da na 13. platu, između ostalog, ne mogu računati ni zbog turbulencija  u svijetu i neizvjesne situacije.

Iako statistika najčešće bude kao bikini, puno otkriva a ništa ne pokazuje, sada ovdje nije takav slučaj. Naime, samo 20 poslodavaca u Srpskoj dobru produktivnost, zalaganje i trud nagradiće 13. platom, božićnicom ili regresom što je, saglasni su svi za pohvalu u turbulentnim vremenima. Da li će još neka firma svoje radnike počastiti određenom stimulacijom, vidjećemo do kraja godine.

S druge strane, u nekim preduzećima kao što su “Željeznice Republike Srpske” (ŽRS) radnici strahuju i za 11. i 12. platu.

Naime, obustava transporta rude dodatno je poljuljala stanje u ŽRS. Ono što je jedino izvjesno, a što je olakšanje za željezničare, jeste to da će na njihove račune leći plata na novembar, a sve dalje biće pod znakom pitanja.

Počela je sezona slava, na pragu smo i Nove godine i Božića, a u slučaju da samo jedna plata zakasni radnici koji je zarađuju na prugama teško će praznike na dostojanstven način obilježiti. Ipak, ne žele ni da razmatraju scenario da će praznike dočekati kratkih rukava i tankih novčanika.

Bilo kako bilo, teška godina je na izmaku, obilježena krizama i problemima, posebno na međunarodnom planu, a koje su se kasnije reflektovale i na našu zemlju.

Ipak, još se radnici potajno nadaju da će se tradicija nastaviti te da bi ih poslodavac mogao obradovati početkom iduće godine, jer po staroj narodnoj, nada posljednja umire.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje u učionici
Nasilje u učionici
Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
Šta to bijaše štednja
Šta to bijaše štednja
Sve preko leđa građana
Sve preko leđa građana
Ćutanje koje govori
Ćutanje koje govori
Perfidni šverceri
Perfidni šverceri
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana