Dubioza kolektiv

Veljko Zeljković
Dubioza kolektiv

Evropska centralna banka, u pokušajima da snizi inflaciju na ciljanih dva odsto, do sada je u nekoliko navrata dizala kamatne stope kako bi se smanjila potražnja i kupovna moć građana. Smatraju da je to jedini lijek za inflatorni rak koji izjeda unutrašnje zdravo tkivo evrozone.

Zemlje Evropske unije se svjesno guraju u siromaštvo i recesiju, te je sve više kompanija koje zatvaraju svoje pogone, jer više nisu u mogućnosti da uspješno posluju u takvim okolnostima. Sve ovo je, naravno, dovelo do pada privrednih aktivnosti, što onda dovodi do toga da je sve više zemalja suočeno s problemom kako u budućnosti servisirati već nagomilane dugove, koji u nekim slučajevima iznose i više od 100 odsto BDP-a.

Sve je krenulo s pandemijom i nekontrolisanim štampanjem novca. Nastavilo se s ratom u Ukrajini, kada su donošene nerazumne i pogubne ekonomske i finansijske odluke. Zarad solidarnosti evropski političari, pogotovo oni koji obavljaju neku od funkcija u Briselu,  žrtvovali su idilični život svojih građana zarad interesa jedan odsto ljudi u svijetu.

Sada su te iste zemlje u situaciji da ih svako novo zaduživanje po visokim kamatnim stopama gura u pogubnu finansijsku dubiozu. Grčki scenario postaje sve realniji. Na ovo je nedavno upozorio i MMF, čiji stručnjaci smatraju da će troškovi servisiranja duga vjerovatno naglo porasti te postati veliki kamen oko vrata pojedinih država.

Kako bi se izvukle iz te situacije, te iste zemlje pribjegavaju prodaji obveznica, a kako bi privukle potencijalne kupce, nude primamljive kamatne stope na sve veći vremenski rok. To je dvosjekli mač, jer na taj način realna ekonomija ostaje bez investicija i tako prijeko potrebnih novih ulaganja. Jednostavno, stvaraju se uslovi za veliku finansijsku krizu, oluju, kojoj su najviše kumovali političari i finansijski klimatolozi. Kako do sada nijedna država nije propala, taj teret će na svojoj grbači najviše osjetiti građani, obični ljudi, ali i preduzetnici.

I dok evropska ekonomija propada, ona bitna za život ljudi, evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton nedavno se pohvalio da je proizvodnja municije u Evropskoj uniji skočila za 30 odsto u 2023. I to je vjerovatno jedina grana privrede, industrije, koja trenutno u zemljama EU cvjeta. Nije to sektor agrara, energetike, prehrambene industrije, već vojno-tehnološki kompleks, a što nam mnogo govori o sveopštem ludilu koje je zavladalo svijetom.

I umjesto da se nešto konačno presiječe, te omogući ljudima koliko-toliko normalan život, MMF poziva na novo zaoštravanje monetarne politike, što podrazumijeva smanjenje javne potrošnje, manje plate i penzije, te veće poreze. A šta to znači? Pa, još veću dubiozu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nasilje u učionici
Nasilje u učionici
Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
Šta to bijaše štednja
Šta to bijaše štednja
Sve preko leđa građana
Sve preko leđa građana
Ćutanje koje govori
Ćutanje koje govori
Perfidni šverceri
Perfidni šverceri
Bajke o suživotu
Bajke o suživotu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana