Do mentaliteta je

Anita Janković Rečević
Do mentaliteta je

Pravila postoje da bi se kršila. Time se vodi ogroman broj vozača u Republici Srpskoj i BiH, što se može vidjeti iz svakog novog istraživanja o bezbjednosti na drumovima.

Tako se na primjer, indikatori o bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj mjere od 2017. godine, konstantno jednom godišnje, a svaka nova analiza zaprepasti stručnjake o tome koliko zapravo vlasnici četvorotočkaša krše propise na domaćim drumovima.

Rezultati posljednje analize sprovedene u jesen prošle godine pokazuju da više od 60 odsto vozača papučicu gasa stiska previše, odnosno da ne primjećuje ili ne poštuje ograničenje brzine.

Isto tako, oko 30 odsto vozača ne veže pojas, iako u kritičnim situacijama može da spasi život. Plus što je to zakonska obaveza.

Istraživanje je pokazalo i da 6,6 odsto vozača koristi mobilni telefon dok vozi, što je i mali procenat u odnosu na stvarnu situaciju, jer ko god da posmatra vozače i automobile na ulici može vidjeti da veliki broj njih priča ili tipka poruku za volanom.

Takođe kultura u saobraćaju kod nas praktično i ne postoji. Rijetki su vozači koji će stati da bi se autobus uključio u traku, mnogi čak ni pješake ne propuštaju na pješačkom prelazu.

Stručnjaci koji se bave analizom stanja bezbjednosti smatraju da je svijest domaćih vozača na veoma niskom nivou, ali da li je zaista tako, odnosno da li postoji odrasla osoba koja ne zna za rizike prebrze vožnje, telefoniranja ili upravljanja vozilom u pijanom stanju.

Samo jedan sekund nepažnje može dovesti do nesreće, a ako se uz telefon prebrzo vozi i ne veže pojas, posljedice mogu biti tragične. I vjerujem da je 90 odsto vozača svjesno te opasnosti, jer je teško povjerovati u suprotno.

Pravila se krše iz nekih drugih razloga. Ponajviše iz bahatosti i neodgovornosti za svoj život, a onda i za živote drugih učesnika u saobraćaju.

Manjak znanja i edukacije takođe može biti jedan od razloga nepoštovanja propisa ako se uzme u obzir da se na brdovitom Balkanu kupuje svašta što ne treba, pa i vozačka dozvola. Mada, ponajviše je izgleda do samog mentaliteta našeg naroda, koji se koliko-toliko može držati pod kontrolom uz represiju. Samo strože kazne i kontrole mogu dati željene rezultate.

Novac koji se daje na preventivne kampanje koje se redovno sprovode u našoj zemlji očigledno je uzaludno bačen, jer natpis na autoputu: “Vozi polako, neko te voli” tek rijetke natjera da se zamisle i uspore.

Nadležni su, istina, proteklih godina i decenija povećavali iznos kazni, ali očigledno da to nije dovoljno i da mora strože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bezbolna palica
Bezbolna palica
"Željeznice"
"Željeznice"
Svi nekud odoše
Svi nekud odoše
Šta se iza brda valja
Šta se iza brda valja
Neznanje kočnica napretka
Neznanje kočnica napretka
Praznik rada
Praznik rada
Zarđali katanac
Zarđali katanac
Direktorske plate
Direktorske plate
Bumerang
Bumerang
Pendrek demokratija
Pendrek demokratija
Podle komšije
Podle komšije
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana