Do kada će Balkan ostati Balkan

Veljko Zeljković
Do kada će Balkan ostati Balkan

Da li znate koliko ima država u Evropi? Tri! Evropska unija, kandidati za Evropsku uniju i BiH. Radi se o vicu, koji vjerovatno najbolje ilustruje dosadašnji odnos velikog broja evropskih lidera, ali i briselskih zvaničnika prema ovim našim prostorima. Pokazalo se to, uostalom, i nakon posljednjeg sastanka u Briselu na kojem se diskutovalo o “evropskom putu BiH”.

Taj put je toliko u “pripremi” jer, navodno, stalno fali nešto od projektne dokumentacije. Ovi radovi sve više liče na Sizifov posao kotrljanja kamena uz brdo. Iako nam govore kako nikad bliže nismo bili dobijanju pozivnice za ulazak u ovu nekada perspektivnu i demokratsku ekonomsko-političku zajednicu, čiji su temelji izgrađeni na evropskim vrijednostima - uvijek iskrsne neko novo “ali”.

“Evropljani” jednostavno ne znaju šta će s nama! U Briselu bi bili najsrećniji kada bi BiH pristala da bude dio ove zajednice, ali fiktivno, te da pristane da bude u nekom neosvijetljenom i hladnom hodniku. Da prelazi iz jedne u drugu čekaonicu, koje čine jedan nepregledni lavirint.

Da ne bismo kojim slučajem zaspali u toj čekaonici i doživjeli jednu vrstu hipotermije ili, pak, odlučili da krenemo nekim drugim putem, s vremena na vrijeme nas prodrmaju, “dobronamjerno” zaprijete, poručujući nam kako su oni čvrsto uz nas te da moramo biti strpljivi - jer kada uđemo u ovu zajednicu, drastično ćemo popraviti standard. A da bismo uopšte bili na listi kandidata za ulazak, jedan od uslova je da treba da popravimo standard. Hm!

Ako se malo osvrnemo i pogledamo unazad, “Evropljani” su oduvijek imali jedan, najblaže rečeno, maćehinski odnos prema ovim prostorima. Mutili su vodu kad god su bili u prilici. I to nije od juče. Uvijek su nas gurali van Evrope i odnosili se kao prema nekakvim gubavcima, svjesno i zlonamjerno udarajući ovim prostorima etiketu, odnosno žig “Balkan”, a onda i “zapadni Balkan”. Da li postoji “južni” ili “istočni” Balkan?

Da nije bilo rata u Ukrajini, priča o evropskom putu BiH nikada ne bi bila otvorena. I to je fakat! Ostali bismo i dalje dio “zapadnog Balkana”. Međutim, zbog geopolitičkih okolnosti i pravljenja nekih novih granica u svijetu, pitanje evropskih integracija ponovo je otvoreno, ali su “vrata” i dalje dobro zablindirana, te se kroz njih gleda samo kroz špijunku. I tako će i dalje ostati dok SAD, evropski mentor, ne odluče drugačije ili dok se unutar same unije ne sprovedu korjenite reforme, na kojima insistiraju Francuska i Njemačka. Neki čak smatraju da je priča o proširenju EU samo pravljenje alibija za sprovođenje reformi. U prevodu - Balkan bi i u budućnosti mogao ostati samo Balkan!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bahatost i javašluk
Bahatost i javašluk
Raslojavanje
Raslojavanje
Predajte oružje
Predajte oružje
Nasilje u učionici
Nasilje u učionici
Borba za tržište
Borba za tržište
Hljeba preko pogače
Hljeba preko pogače
Ima nade
Ima nade
Povratničke muke
Povratničke muke
Nada u oporavak
Nada u oporavak
Jačamo dijasporu
Jačamo dijasporu
Borba za fotelje
Borba za fotelje
Potraga za radnom snagom
Potraga za radnom snagom
Vuci siti, a ovce na broju
Vuci siti, a ovce na broju
Tračak nade
Tračak nade
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana