POGLEDI Doktrina Primakova je živa

Oleg Karpovič
POGLEDI Doktrina Primakova je živa

Nedavno završeni međunarodni forum “Transformacija svjetskog poretka: Evroazijska dimenzija” organizovan u znak sjećanja na ruskog naučnika, bivšeg premijera i ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Jevgenija M.

Primakova još jednom je jasno potvrdio da je kampanja Zapada da izoluje Rusiju propala. Zaključak dvodnevnog skupa koji je održan uz učešće stranih eksperata je da ideje o multipolarnom svijetu utiru put smjeni međunarodnog poretka u kojem ključna uloga pripada Sjedinjenim Američkim Državama.

Svima postaje jasno da su “nezapadne kulture” riješene da se odupru stalnim pokušajima zapadnih elita da nametnu svoju bezuslovnu dominaciju ostatku svijeta. Ruski predsjednik Vladimir Putin je tokom govora na Valdajskom forumu u oktobru 2022. godine precizirao da se sukob Rusije sa Zapadom upravo svodi na njen sukob sa zapadnim elitama i institucijama koje žele da nametnu svoju volju, ne samo Rusiji već i cijelom “nezapadnom svijetu”.

Politika “kulture poništavanja” izmišljene na Zapadu ne funkcioniše, jer vodi ka uništenju svega životnog i stvaralačkog, gušenju slobode misli u svim oblastima ljudskog razvoja. Sve što ovakav pristup čini jeste da nas tjera na razmišljanje o neuspjelim pokušajima povratka neokolonijalističkim vrijednostima. U ovom svjetlu treba gledati i na ukrajinsku krizu. Ona je rezultat višegodišnjeg zanemarivanja bezbjednosnih interesa Rusije, neobuzdane želje za proširenjem NATO-a na istok, geopolitičkih intriga i upornog odbijanja da se sprovede u djelo dogovor iz Minska. Specijalna vojna operacija u Ukrajini označava tek jednu etapu globalne tranzicije ka multipolarnom svijetu u kojem Zapad više neće moći da dominira i nameće svoju volju drugim učesnicima u međunarodnoj komunikaciji.

Odveć je jasno da Rusija neće prihvatiti da joj se iz zapadnih prestonica poručuje šta da se radi. Što je Zapadu duže potrebno da to shvati, cijena koju će platiti će biti veća. Neki tamošnji političari su povjerovali u svoju “nepogrešivost”. Odbacili su opšteprihvaćene norme međunarodnog prava i međunarodne komunikacije i počeli da izmišljaju “poređenje zasnovano na pravilima”, pri čemu su druge civilizacije uzete za “drugorazredne”.

U trenutku kada bi s njihove strane osjetio istinsku konkurenciju, političku i ekonomsku, Zapad bi organizovao “obojene revolucije” i primijenio sankcije. Ovo se pretvorilo u “tradicionalni recept”.

Aktuelni sukob sa Rusijom, međutim, ne prolazi bez ozbiljnih posljedica po odnose unutar zapadnog bloka.

Tako je Evropa tokom ove zime na ozbiljnom iskušenju usljed naglog smanjenja trgovine sa Rusijom. Ovo se prevashodno odnosi na energente. Mnogim razumnim ljudima u Evropi je jasno da SAD sprovode politiku koja podstiče inflaciju i izaziva ekonomski pad u evropskim državama, kao i slabljenje evra u odnosu na dolar. Dominacija Vašingtona u Evropi se povećava, a o interesima običnog Evropljanina, čini se, malo ko brine.

Mogla bi se iznijeti pretpostavka da će, kako Evropa slabi i raste broj zemalja koje trpe sankcije SAD, početi da se formiraju koalicije koje bi se usprotivile američkoj hegemoniji.

Ipak, čini se da će geopolitičko rivalstvo pojedinih zemalja imati prednost u odnosu na pokušaje rješavanja zajedničkih problema. Zemlje kolektivnog Zapada, koje podstiču sukob u Ukrajini, kao da su zaboravile da budućnost čovječanstva nije određena time gdje se nalaze međunarodne granice. One nikada nisu ni bile statične i podložne su promjenama. Budućnost čovječanstva mora biti određena time da li će nacije naučiti da mirnim putem rješavaju svoje razlike.

U stvaranju nove geopolitičke slike svijeta zadatak ruske spoljne politike je da reformiše odnose Rusije sa “nezapadnim svijetom”.

Njen cilj bi, u krajnjoj liniji, trebalo da bude jačanje i traženje novih formata bilateralne i multilateralne saradnje sa ovim državama koji bi bili pravedniji i efikasniji od “zapadnog modela” koji nije ispunio ruska očekivanja.

Piše; Oleg Karpovič, prorektor Diplomatske akademije pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana