Luzeri tapšu luzere

Vladimir Đukanović, finansijski ekspert
Luzeri tapšu luzere

Članak kontroverznih dnevnih novina iz prestonice američke politike pokazuje propalu zapadnu politiku prema Vladimiru Putinu. Kao osnovu za tvrdnju navode se razlozi uspeha ruske ekonomije. Na krilima uspešne sanacije od posledica nametnutih sankcija ruski predsednik je u nikad boljoj poziciji sa vrtoglavim procentom građana koji podržavaju njegovu politiku.

U Moskvi se raspoloženje promenilo od sumorne tuge do novog ekonomskog elana. Restorani su puni, pozorište ulaznice ne mogu da se nađu, a režim nikada nije bio stabilniji. Cene stanova su u porastu i građevina doživljava novi bum, naročito u gradskim sredinama. Svi oni koji su profit iznosili van granica zemlje i kupovali nekretnine po Londonu i Nici, sada kupuju po Moskvi i Sočiju. Prema izveštaju Blumberga, oligarsi su od početka invazije vratili preko 50 milijardi dolara. To je zvanična cifra, iako je stvarna daleko veća.

Zaokret

Ono što se na ulici odmah primeti jeste manji broj zapadnih automobila. Zamenili su ih kineski modeli, naročito oni na električni pogon. Jedan moj poznanik je zamenio flotu “škoda” sa duplo jeftinijim električnim automobilima. Uštede u benzinu i održavanju su nemerljive. Interesantno je da Ruse često muka natera na promene. Kao da u regularnim vremenima ne haju da optimizuju svoje poslovanje. Mnogi brendovi su napustili Rusiju, ali je fascinantno kojom brzinom su ih zamenili kineski i ruski. U najvećoj zemlji na planeti svedočimo koliko je globalna ekonomija moćna i koliki više ne zavisi samo od Zapada.

Bilo je dosta onih među poslovnom elitom koji su očajno pokušavali da spreče rusko-zapadni raskid. Jedan od primera je tajkun Mikhail Fridman, vlasnik najveće ruske privatne banke. Kritikovao je poteze Kremlja, što nije sprečilo Britance da ga uhapse. Ubrzo zatim su ga Amerikanci stavili pod sankcije. Uticajni oligarh je promenio mišljenje, napustio kuću u Londonu i preko Tel Aviva se vratio u Moskvu. To je bila konačna Putinova pobeda. Sada svi veruju da im je Zapad neprijatelj, dok Putin mudro nije nikoga od njih kaznio. Posao su obavile zapadne birokrate.

Puna kasa

Vojni budžet za 2024. je porastao za skoro 30 odsto i iznosi 377 milijardi dolara. Ruski državni koferi su puni, a vojnici se regrutuju iz siromašnih oblasti. Plate u vojsci su do deset puta veće nego što ih primaju po udaljenim ruskim gudurama. Vojni budžet će sledeće godine biti šest odsto od ruskog BDP-a i to je indikacija da su spremni da ratuju godinama ako je potrebno. Iako je to daleko manje od 17 odsto koliko je Sovjetski Savez trošio na vrhuncu hladnog rata, ta cifra će dodatno pospešiti rusku ekonomiju.

Probleme sa nabavkom raznih tehnologija i delova su prevazišli saradnjom sa Kinom. Trgovinska razmena ove godine prevazilazi 200 milijardi dolara, što će biti porast od skoro 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zapad je gurnuo ove dve zemlje u čvrst zagrljaj praveći najveću stratešku grešku u novije doba. Kineska i ruska ekonomija su veoma komplementarne i pružaju jedna drugoj ono što im nedostaje. Kineskoj proizvodnoj bazi potrebni su jeftini energenti, a Rusiji neometan plasman istih. Kinesko rukovodstvo je time stalo na čelo onih država koje ignorišu sankcije. Ne da ih ignorišu već otvoreno snabdevaju najveću zemlju sa proizvodima koji su na listi sankcija.

Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i zato ne postoji mehanizam da se sankcije nametnu putem ovog tela. Taj mehanizam je sankcije uveo Jugoslaviji devedesetih godina i hermetički zatvorio državu.

Geopolitika

Pored ekonomskog bojnog polja Rusija je stvorila ogromnu prednost i u svetskom javnom mnjenju. Propagandne metode su promenili od grubih komunističkih floskula do sofisticirane globalne medijske mreže koja je ozbiljna konkurencija zapadnoj propagandi. Raša tudej danas staje na crtu velikim propagandnim mašinerijama. Sputnik je savršen primer umivene medijske kuće koja je odlična u analizi društvenih tokova koje se ne tiču Rusije. Ali čim je majčica Rusija u pitanju odmah se pale floskule i nestaje svaki vid kritičke misli. Kao da ih je osnovao Ted Turner.

Na tom polju Rusija je stekla ogromnu prednost jer se ne obraća skoro nikome na Zapadu. Svesni divljeg rasizma koji i dalje prevladava zapadnom mišlju svoj narativ su usmerili ka ostatku 87 odsto svetske populacije. Tu su našli plodno tlo jer u svakom delu sveta nailaze na one koji su u jednom trenutku svoje istorije patili pod čizmom belog čoveka. I ponudili jednostavan argument: ovi odvratni robovlasnici opet manipulišu vama dok se mi divni Rusi borimo za sve nas. Dele besplatno žito po Africi, podržavaju svaki pokret sa antizapadnom notom i huškaju antigej sentiment bez skrupula.

Mreže

“Tik ­tok” i “Telegram” su platforme na kojima Rusi guraju svoju priču sa velikim uspehom. Kratki video i pisani zapisi su se pokazali efektnijim od medijskih razglabanja. Propali kontranapad Ukrajinaca sam pratio na par Telegram kanala i jedne i druge strane. Kod Rusa se video visok nivo koordinacije lažnih vesti po čitavoj liniji fronta. A onda se po pravilu lažna pobeda pretvorila u pravu. Prvi put uživo vidim uticaj ratne propagande na situaciju na terenu.

Nemački “Špigl”, ta evropska kopija američkog “Tajm” nedeljnika, je ove nedelje priznala uspehe Rusije. Kao propagandno glasilo uštogljene nemačke levice, sve su to mogli na napišu i pre nekoliko meseci. Uvek u strahu da ne kažu nešto van svog narativa i slučajno ne probude asocijaciju na bilo šta tradicionalno nemačko, drže se zvanične državne politike. Što klinci danas kažu čist krindž. Sve gore navedeno su priznali ali su im preporuke u liniji sa kilavim državnim aparatom: još sankcija, manja cena nafte i dalje naoružavanje Ukrajine. Samo su zaboravili da pomenu pad nemačkog BDP-a u trećem kvartalu oko jedan odsto. Ne mogu da se sete da su visoka inflacija i manjak ruskih energenata odgovorni za tešku ekonomsku situaciju u zemlji i Evropi.

I umjesto da priznaju da je mir u Ukrajini jedino rešenje ove klanice, oni nastavljaju sa dosadašnjim narativom. Luzeri tapšu luzere po ramenu, ništa im drugo nije ostalo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Čekajući ruskog Godoa
Čekajući ruskog Godoa
Suočavanje sa sankcijama
Suočavanje sa sankcijama
Klisurine iz pakla
Klisurine iz pakla
Ozdravljenje društva
Ozdravljenje društva
Kenan, SAD i NATO
Kenan, SAD i NATO
Kineski planovi
Kineski planovi
Dobri smo mi kakvih ima
Dobri smo mi kakvih ima
EU i/ili BRIKS
EU i/ili BRIKS
Prošli su aprili
Prošli su aprili
Ahilove pete NATO saveza
Ahilove pete NATO saveza
Terorizam
Terorizam
Litijum
Litijum
Strateško planiranje
Strateško planiranje
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana